Celebrity

Ndahet nga jeta Joan Didion!

Shkruar nga Anabel

23 Dhjetor 2021

Ndahet nga jeta Joan Didion!

Joan Didion, gazetarja dhe autorja e shquar amerikane është ndarë nga jeta në moshën 87-vjeçare. Didion, e njohur si "gazetarja e re" që eksploroi kulturën dhe kaosin, ndërroi jetë në shtëpinë e saj në Manhattan, Neë York. 

Joan Didion njihej si pionerja e përzierjes së elementëve personalë me ato politikë në gazetarinë apo esetë e saj. Shkrimet dhe reportazhet e saj morën një hov të madh në libra dhe revista gjatë viteve 1960-1970. 

Pikëpamjet e saj të ashpra të jetës së Amerikës në kohë krize, luajtën një rol shumë të rëndësishëm në romanet e saj.

"Didion ishte një nga shkrimtaret dhe vëzhgueset më të mprehta të këtij vendi. Punët e saj më të shitura, komentet e vyera dhe kujtimet janë nderuar me çmime pafund, duke u konsideruar gjithashtu klasike-moderne."- shprehet publicisti i saj  Penguin Random House.

Nga gjithë veprat e saj, disa prej më të famshmeve janë grupi i eseve "The White Album" dhe "Slouching Toëards Bethlehem", novela "Play It As It Lays", e shumë të tjera. 

Libri i saj "The Year Of Magical Thinking" i shkruar në 2005-ën rrëfente për vdekjen e të shoqit,  John Gregory Dunne dhe fitoi çmimin "National Book Aëard" po atë vit. Didion u përball gjithashtu me një tjetër humbje po gjatë atij viti, duke humbur vajzën në moshën 39-vjeçare pas luftës me një sëmundje të rëndë. Në 2011-ën, presidenti Obama e nderoi me çmimin National Humanities Medal, duke e përshkruar si "një nga vëzhgueset më të mprehta dhe më të respektuara në kulturën dhe politikën amerikane." Në total ajo ishte shkrimtare e 19 librave, ku i fundit, i shkruar në 2011-in, rrëfente reflektimet e saj mbi vdekjen e së bijës. 

Burimi: The Guardian

MOS I HUMBISNI