Shendeti i Gruas

Çfarë është sëmundja Paget e gjirit

Shkruar nga Anabel

13 Tetor 2021

Çfarë është sëmundja Paget e gjirit

Sëmundja Paget e gjirit, e njohur edhe si sëmundja e Paget e thithës, është një lloj i rrallë i kancerit të gjirit me simptoma karakteristike të cilat ndryshojnë nga ato të llojeve të tjera të kancerit të gjirit.

Simptomat

Për shumë lloje të kancerit të gjirit, simptoma e parë është një gungë në gji. Në sëmundjen e gjirit të Paget, ka një shenjë tjetër që ka të ngjarë të vini re së pari. Ai përfshin thithën dhe areolën e gjirit, ku mund të keni:

- skuqje
- acarim, kore
- një ndjesi shpimi gjilpërash ose kruajtje

Këto simptoma mund të ngatërrohen me ekzemën, dermatitin ose gjendje të tjera të lëkurës, mirëpo sëmundja Paget zakonisht ndodh vetëm në njërin gji dhe nuk i përgjigjet trajtimeve.

Disa shenja të tjera që sinjalizojnë diçka më shumë sesa një gjendje e lëkurës:

- trashje e lëkurës në ose pranë thithës
- lëng i verdhë ose si gjak në thithën e gjirit
- rritje e ndjeshmërisë, dhimbje

Faktorët e rrezikut

Ka disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit:

- mosha
- historiku i kancerit të gjirit
- keni të afërm me kancer në gji ose vezore
- mutacionet e gjeneve BRCA1 ose BRCA2
- inde të dendura të gjirit
- mbipesha, veçanërisht pas menopauzës
- terapia zëvendësuese e hormoneve
- alkooli

Faktorët e rrezikut për sëmundjen e gjirit të Paget nuk janë të qartë dhe specifikë.

Burimet: Healthline, Women's Health

MOS I HUMBISNI