Transformim total

Pse fotot 'Para dhe Pas' janë më problematike sesa mendoni

Shkruar nga Anabel

19 Shtator 2021

Pse fotot 'Para dhe Pas' janë më problematike sesa mendoni

Fotografitë para dhe pas janë të kudogjendura për një arsye. Ato janë të përhapura për shkak të asaj që njihet si “social trigger" - një lloj përmbajtje që i shtyn njerëzit të e shohin, të ndiejnë ose të veprojnë në një mënyrë të caktuar. Këto foto ua bëjnë të qartë shikuesve se një situatë ("pas") është më e dëshirueshme se një tjetër ("para").

Disa foto – për shembull një pjatë para se të pastrohet me një detergjent enësh dhe pasi është pastruar – janë të padëmshme, por disa të tjera janë problematike.

Me fjalë të tjera, çdo foto “para dhe pas” që ka në qendër një qenie njerëzore mund të dërgojë një mesazh të rrezikshëm: Disa lloje trupash, ose fytyrash, ose lloje flokësh, tone lëkurë, formë buzësh etj. janë më të mira se të tjerat. Disa arsye pse këto krahasime janë më problematike nga çfarë mendoni:

1. Shkaktojnë krahasime të pashëndetshme.

"Ndonëse ndonjëherë me qëllim të mirë, ndikimi i fotove para dhe pas sjellin krahasime shoqërore dhe trupore, të cilat mund të shkaktojnë dëm për këdo - veçanërisht njerëzit që luftojnë me imazhin e trupit dhe problemet e të ngrënit," sipas Chelsea Kronengold, drejtoreshë e komunikimit në Shoqatën e Çrregullimeve të Ushqimit.

Shumë njerëz që shohin këto foto duken më shumë si "më parë" sesa "pas". Dhe për shkak se e gjithë qëllimi i krahasimit para dhe pas është të thuhet se "pas" është më mirë, ata ka të ngjarë të përfundojnë duke u ndjerë keq. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në dëm të vërtetë.

Pse fotot 'Para dhe Pas' janë më problematike sesa mendoni

2. Ato përforcojnë stigmën për peshën dhe paragjykimet për shëndetin.

Fotot para dhe pas ekzistojnë në çdo cep të rrjeteve sociale, por ato janë më të përhapura për humbjen në peshë. Shpesh, këto postime nxjerrin komente që duken pozitive, si "kaq frymëzuese!" ose "dukesh shkëlqyeshëm!" Por ka një anë tjetër problematike të këtyre komenteve: Nënkuptimi është se personi nuk dukej shkëlqyeshëm në trupin e tij më parë dhe se të qenit më i dobët është gjithmonë më mirë.

"Këto mesazhe delikate dhe të hapura kontribuojnë në stigmën e peshës dhe përjetësojnë mesazhe të kulturës jo të shëndetshme të dietës që ndryshimi i trupit tuaj, humbja e peshës ose të qenit më i dobët, shihet si një arritje morale superiore,” thekson Kronengold.

Këto krahasime shtojnë paragjykimet për peshën dhe shëndetin. Një përmbledhje e vitit 2016 e botuar në JAMA zbuloi se njerëzit në kategorinë e indeksit të masës trupore "mbipeshë" jetojnë më gjatë. Një studim tjetër i vitit 2016 i botuar në International Journal of Obesity zbuloi se 50% e njerëzve të klasifikuar si "mbipeshë" ishin metabolikisht të shëndetshëm. Ndërkohë, 30% e njerëzve të klasifikuar si peshë "normale" ishin metabolikisht të pashëndetshëm.

Marrëdhënia midis peshës dhe shëndetit është tepër e komplikuar, por është e drejtë të thuhet se nuk mund të përcaktoni nëse dikush është apo jo i shëndetshëm duke parë një fotografi të tyre.

Pse fotot 'Para dhe Pas' janë më problematike sesa mendoni

3. Fotot nuk tregojnë të gjithë historinë.

Trupat gjithmonë ndryshojnë - edhe personi që poston fotot nuk do të duket si "pas" përgjithmonë.

4. Këto foto i japin shumë vlerë paraqitjes.

Vetëm sepse se dikush është duke buzëqeshur në një foto "pas" nuk do të thotë se është i shëndetshëm mendërisht. Në fakt, mund të jetë e dëmshme të supozosh se dikush ka përjetuar ndryshime pozitive në jetë vetëm sepse "duket më mirë". "Në vend që të theksojmë transformimet e trupit, ne duhet të festojmë fitoret e shëndetit mendor, ngjarjet kryesore të jetës dhe arritjet që nuk kanë asnjë lidhje me pamjen dhe/ose peshën," tha Kronengold.

Burimet: Huffington Post, Precision Nutrition, Social Triggers.com