Kafshë

Rinocerontë me kokë poshtë: Pse ky eksperiment fitoi Çmimin Nobel Ig

Shkruar nga Anabel

10 Shtator 2021

Rinocerontë me kokë poshtë: Pse ky eksperiment fitoi

Një ekipi studiuesish pas një eksperimenti që përfshinte varjen e rinocerozëve me kokë poshtë i është dhënë Çmimi Nobel Ig.

Çmimi e ka marrë emrin nga çmimet e famshme Nobel, por nuk kanë lidhje me to. Ky çmim u krijua nga revista shkencore Annals of Improbable Research dhe jepet që prej vitit 1991. Çmimi Nobel Ig vlerëson zbulimet kurioze.

Ekipi fitues, i përbërë nga studiues nga Namibia, Afrika e Jugut, Tanzania, Zimbabve, Brazili, Britania e Madhe dhe SHBA, po përpiqeshin të shihnin nëse rinocerontët mund të transportoheshin më me siguri kur qëndronin në ajër teksa transportoheshin me këmbët e lidhura sipër.

Rinocerontë me kokë poshtë: Pse ky eksperiment fitoi

Rinocerontët shpesh lëvizen, zakonisht në rrugë tokësore, por ndonjëherë edhe nga ajri, në pjesë të ndryshme të savanës afrikane. Por deri më tani pak dihej se cila metodë e transportit ishte më e mirë për mirëqenien e rinocerontit.

Studimi zbuloi se rinocerontët kishin nivele më të larta të oksigjenit në gjak kur qëndronin me kokë poshtë teksa transportoheshin.

Studimi, i cili u botua në janar në Journal of Wildlife Diseases, filloi në vitin 2015 dhe përfshiu 12 rinocerontë që peshonin midis 800 dhe 1200 kilogramë.

Burimet: CNN, BBC