KORONAVIRUS

Kjo është një nga pasojat më të çuditshme post-Covid tek disa njerëz: Ç'duhet të dini!

Shkruar nga Anabel

9 Shtator 2021

Kjo është një nga pasojat më të çuditshme

Kristin, 30 vjeç, pak pas infektimit me Covid, vuri re diçka në bisedat me të afërm: Ajo harronte vazhdimisht fjalët. Dhe jo ndonjë fjalë të vështirë apo që nuk para e shqiptonte. 

Ky fenomen, i quajtur lethologica, duket se është bërë më i zakonshëm pasi njerëzit kanë rritur socializimin. Gjatë gjashtë muajve të fundit, sipas të dhënave të Google Trends, ka pasur një përplasje në njerëzit që kërkojnë "pse po harrojnë fjalët". Dhe ndërsa njerëzit përgatiten të kthehen personalisht në zyrat ose kampuset e tyre, çështja e ndarjes së fjalëve të zakonshme merr një urgjencë të re.

Sipas neuropsikologut Sanam Hafeez, nivelet e rritura të stresit janë fajtorë për këto fatkeqësi sociale.

"Para pandemisë, shumë njerëz përjetuan stres akut, i cili mund të bëjë që trupi të lëshojë hormonet e stresit kortizol dhe epinefrinë, por pandemia ka bërë që shumë njerëz të stresohen kronikisht, që do të thotë se këto hormone të stresit po lëshohen në trup në një nivel shumë më të lartë. Kokteji i vazhdueshëm i kortizolit dhe epinefrinës ndikon gjithashtu në aftësinë e trurit për të menduar, për të marrë kujtime dhe për të mësuar materiale të reja", thotë ajo.

Për njerëzit që kishin Covid, kjo dukuri mund të jetë edhe më e thellë. Hafeez tregon për një studim të botuar në janar që tregoi rritje të niveleve të citokinave (molekulave që shkaktojnë inflamacion) në lëngun që rrethon trurin tek njerëzit me kancer, edhe javë pasi infeksioni Covid u pastrua.

"Kjo mund të ketë kontribuar në 'mjegullën' e trurit. Komponentët e tjerë, si mungesa e gjumit, stresi, ankthi ose ndryshimet në dietë, gjithashtu mund të çojnë në lethologica", shpjegon Hafeez.

"Mund të them me besim se në maj, menjëherë pasi po merrja forcën time nga Covid, mund t'i shihja fjalët në kokën time, por e kisha të vonuar ose të vështirë të shpjegoja atë që po mendoja", thotë Diegnan, 32 vjeç, një agjent i pasurive të paluajtshme.

Kelly Elizabeth, sociolinguist flet edhe për "anominë":

"Anomia, e cila është një vështirësi në marrjen e fjalëve të njohura, mund të ndodhë si një simptomë e rraskapitjes, sëmundjeve të caktuara ose depresionit - të gjitha ato që pengojnë ndezjen e rregullt të neuroneve në qendrat gjuhësore të trurit."

Ajo shton se pandemia ka bërë që njerëzit t'i përjetojnë ato simptoma në një shkallë shumë më të madhe. Dhe me rritjen e ndërveprimit social gjatë verës, ka një qendër të vëmendjes në një gjendje që ka ekzistuar prej kohësh tashmë.

Nëse zbuloni se po harroni shumë shpesh fjalët që duhet t'i dini, flisni me mjekun tuaj. Për të stërvitur kujtesën, merruni me lojëra si Sudoku, fjalëkryqe etj.

Burimi: Bustle

MOS I HUMBISNI