Dashuri dhe seks

Të mbërthyer në ‘Më do, s’më do?’ Në vend të kësaj, shihni këto 10+ shenja

Shkruar nga Anabel

8 Shtator 2021

Të mbërthyer në ‘Më do, s’më do?’

Pavarësisht se si mund të portretizohet hera-herës, le ta pranojmë që dashuria nuk është gjithmonë e mrekullueshme. Në jetën reale, është shpesh e paparashikueshme, ndonjëherë zhgënjyese dhe madje edhe e dhimbshme.

Teksa disa njerëz përjetojnë dashuri reciproke dhe janë në një marrëdhënie të qëndrueshme ku ja vlen të investohet, të tjerët pyesin veten: Më do apo nuk më do? Ja çfarë duhet të keni parasysh:

1. Ndiheni të sigurt

Siguria është themeli i marrëdhënieve të dashurisë. Një partner që ju do nuk do t'ju dëmtojë fizikisht ose nuk do të dëmtojë çfarë ju zotëroni. Gjithashtu nuk do t'ju kërcënojnë ose nuk do t'ju ushtrojnë presion për të bërë gjëra që nuk doni të bëni.

2. Ju dëgjon

Një partner që ju do do të interesohet aktivisht për detajet e jetës suaj. Do të dëgjojë në mënyrë aktive duke bërë pyetje në vend që ta devijojë bisedën menjëherë drejt përvojave të veta.

3. Pranon karakteristikat e tua në vend që të përpiqet t'i ndryshojnë

Pavarësisht se sa shumë të përbashkëta keni, ju jeni njerëz të ndryshëm, kështu që nuk do të ndiheni njësoj për gjithçka. Dikush që ju do të pranojë idetë dhe ndjenjat individuale si pjesë e asaj që jeni. Sigurisht që mund të përfshiheni në debate, por do të tregojë interes për qasjen tuaj.

4. Mund të komunikoni lehtë

Dashuria kërkon komunikim të hapur dhe të sinqertë. Kjo nuk do të thotë të ndani çdo mendim që keni. Të gjithë kanë disa ndjenja private dhe nuk ka asgjë të keqe t'i mbash ato për veten.

Komunikimi i mirë mund të përfshijë:
- diskutimin e emocioneve
- identifikimin dhe adresimin e konflikteve
- lidhja përmes intimitetit fizik ose emocional
- kontrollimi i kufijve të marrëdhënieve

5. Ju inkurajon

Këtu nuk përjashtohen disa kufij që mund të vendosni ose bisedat për çështjet që secilës palë nuk i pëlqen, por kurrsesi nuk do t’ju ndalojë të realizoni dëshirat që ju përmbushin si person – karrierë, punë, interesa të ndryshme etj.

6. Ju i besoni njëri-tjetrit

Një partner që ju do ka shumë të ngjarë t'ju besojë, nëse nuk i tradhtoni.

7. Përpiqet

Tërheqja mund të ndodhë në një çast, por dashuria e qëndrueshme kërkon më shumë kohë dhe përkushtim. Dikush që do vërtet, përpiqet që marrëdhënia të funksionojë duke i dhënë përparësi kohës që kaloni bashkë, dëshirës për të zgjidhur konfliktet, duke shprehur angazhim për rritjen reciproke si partnerë etj.

8. Ju e dini që mund të bashkëpunoni ose të bëni kompromis

Konflikti nuk e bën domosdoshmërisht një marrëdhënie të pashëndetshme, por mënyra se si e trajtoni atë bën një ndryshim. Në marrëdhënie të shëndetshme, të dy partnerët punojnë së bashku për të gjetur zgjidhje për fushat që mund të përmirësohen, siç është komunikimi ose intimiteti. Ju mund të bëni disa sakrifica për hir të marrëdhënies, por duhet të reagojë edhe pala tjetër.

9. Respekti

Marrëdhëniet e mira nuk mund të zhvillohen pa respekt. Shenjat e respektin duken te ndershmëria, komunikimi i qartë, sjelljet (edhe gjatë grindjeve) etj.

10. Detajet e vogla

Dashuria është më e dukshme në momentet e vogla të jetës së përditshme. Ai/ajo shfaqet edhe në të keqe edhe në të mirë duke jua bërë të qartë se mund të mbështeteni.

11. Do më të mirën për ju!

Burimet: Healthline, Psychology Today

MOS I HUMBISNI