Beje Vete

Nga ankthi te demenca: Përfitimet e thurjes në shëndetin mendor

Shkruar nga Anabel

2 Gusht 2021

Nga ankthi te demenca: Përfitimet e thurjes në shëndetin mendor

Një kampion olimpik u pa të thurte në tribunë dhe kaq u desh që thurja, të cilën ai e nisi si hobi në karantinë, të ishte kryefjalë. Për shumë njerëz, aktivitetet si meditimi ose joga janë bërë zakone që ndryshojnë jetën dhe ndihmojnë në qetësimin e mendjes dhe trupit në kohë stresi, ankthi ose dhimbjeje. Por a e dini se thurja gjithashtu mund t'ju ndihmojë të përballoni sfidat e shëndetit mendor?

Disa nga përfitimet përfshijnë:

- ulja e presionit të gjakut
- përmirësim i simptomave të depresionit dhe ankthit
- fillim i ngadalshëm i demencës
- shpërqëndrim nga dhimbjet kronike
- rritja e ndjenjës së mirëqenies
- pakësim i ndjenjave të vetmisë

Nga ankthi te demenca: Përfitimet e thurjes në shëndetin mendor

Thurja është provuar të ndihmojë për ankthin

Hulumtimet e fundit tregojnë se thurja ka një efekt të matshëm në qetësimin e ankthit dhe lehtësimin e stresit. Në një sondazh ndërkombëtar, u zbulua një lidhje e fortë midis thurjes dhe ndjenjave të qetësisë dhe lumturisë.

Thurja ndihmon me dhimbjet kronike

Dhimbja kronike prek shumë njerëz në mbarë botën, të të gjitha grupmoshave. Gjetja e një mënyre për të lehtësuar dhimbjet kronike ndonjëherë mund t'i çojë njerëzit në zgjidhje të papritura dhe për shumë njerëz thurja është bërë një pjesë e menaxhimit të dhimbjes.

Nga ankthi te demenca: Përfitimet e thurjes në shëndetin mendor

Thurja ofron një arratisje për mendjen teksa u siguron duarve diçka për të bërë. Thurja është një terapi profesionale.

Byroja Amerikane e Punës dhe Statistikave e përshkruan këtë punë kështu, “për pacientët me lëndime, sëmundje ose paaftësi përmes përdorimit terapeutik të aktiviteteve të përditshme. Terapia profesionale ndihmon pacientët të zhvillojnë, shërohen dhe përmirësojnë aftësitë e nevojshme për jetën dhe punën e përditshme.”

Një teori thotë se brenda "terapisë artizanale" nuk ka të drejtë dhe të gabuar, që do të thotë se pacientët përmirësohen në një mjedis kërkues, por pa stres.

Një studim i terapisteve Julie Bissell dhe Zoe Mailloux përmend artizanatin që trajtonte të sëmurët mendorë deri në Luftën e Parë Botërore, kur u miratua për trajtimin e veteranëve. Përdorimi i zanateve u diskutua në aspektin e faktorëve fizikë të tillë si forca, koordinimi dhe qëndrueshmëria, si dhe aspektet psikologjike dhe sociale të tilla si zgjidhja e problemeve, vendimmarrja, zhvillimi i vetëvlerësimit dhe shoqërimi në grup.

Nga ankthi te demenca: Përfitimet e thurjes në shëndetin mendor

Një studim i vitit 2007 i kryer nga Instituti i Mendjes dhe Trupit i Shkollës Mjekësore të Harvardit, zbuloi se thurja ul rrahjet e zemrës, dhe shkakton një "gjendje të shtuar të qetësisë", e ngjashme me atë të jogës. Gjithashtu, thurja mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut dhe në uljen e niveleve të kortizolit.

Ndryshe nga terapitë medituese, thurja prodhon diçka të prekshme e cila nga ana tjetër rrit vetëvlerësimin dhe vlerën e personit që e thur. Në të ardhmen, pritet që gjithnjë e më shumë profesionistë mjekësorë të pranojë gjerësisht thurjen si një formë e terapisë njohëse, profesionale dhe psikologjike.

Deri atëherë, një grep, disa fije dhe nisni thurni në kohën e lirë.

Burimet: Textile Arts Center, Mental Health America, Anxiety Resource Center