Shendeti i Gruas

Dispareunia (marrëdhëniet e dhimbshme): Çfarë e shkakton dhe simptomat

Shkruar nga Anabel

6 Korrik 2021

Dispareunia (marrëdhëniet e dhimbshme): Çfarë e shkakton

Dispareunia është termi për dhimbje të përsëritura në zonën gjenitale ose brenda legenit gjatë marrëdhënieve seksuale. Dhimbja mund të jetë e mprehtë ose e fortë; mund të ndodhë para, gjatë ose pas marrëdhënieve seksuale.

Çfarë e shkakton?

Disa kushte mund të shkaktojnë dispareunia. Për disa gra, kjo është një shenjë e një problemi fizik. Gratë e tjera mund të përjetojnë dhimbje si rezultat i faktorëve emocionalë.

Shkaqe të zakonshme fizike përfshijnë:

- thatësi e vaginës nga menopauza, lindja e fëmijës, ushqyerja me gji, ilaçe
- çrregullime të lëkurës që shkaktojnë ulcera, çarje, kruajtje ose djegie
- infeksione, të tilla si maja ose infeksionet e traktit urinar
- dëmtimi ose trauma nga lindja, një aksident, epiziotomi, histerektomi ose operacion i legenit
- dhimbje të përqendruara në zonën e vulvës
- vaginit ose vaginizmus
- endometrioza
- sëmundja inflamatore e legenit
- probleme me mitrën
- rrezatimi dhe kimioterapia

Faktorët që zvogëlojnë dëshirën seksuale ose ndikojnë në aftësinë e një personi për t’u zgjuar ndikojnë gjithashtu. Këta faktorë përfshijnë:

- stresi, i cili mund të rezultojë në muskuj të shtrënguar të legenit
- frikë, faj, ose turp që lidhen me seksin
- probleme me imazhin e vetes dhe trupit
- ilaçe të tilla si pilulat e kontrollit të lindjes
- problemet e marrëdhënieve
- gjendje të tilla si kanceri, artriti, diabeti dhe sëmundja e tiroides
- histori e abuzimit seksual ose përdhunimit

Simptomat

Dhimbja mund të ndryshojë. Mund të ndodhë në:

- vaginë, uretër, fshikëz
- gjatë penetrimit
- gjatë ose pas marrëdhënieve seksuale
- thellë në legen gjatë marrëdhënieve seksuale
- vetëm me partnerë ose rrethana specifike
- së bashku me djegie ose kruajtje 
- me dhimbje therëse, të ngjashme me dhimbjet menstruale

Kush rrezikohet?

Si gratë ashtu edhe burrat mund të përjetojnë dispareunia, por gjendja është më e zakonshme tek gratë dhe është një nga problemet më të zakonshme të grave në postmenopauzë.

Nëse përjetoni dhimbje të tilla, duhet të konsultoheni me mjekun për të gjetur trajtimin e duhur. Alternativat për marrëdhëniet seksuale mund të jenë të dobishme derisa të trajtohet problemi. Ju dhe partneri/ja mund të përdorni teknika të tjera për intimitet derisa penetrimi të jetë më i rehatshëm. Masazhi sensual, puthja, seksi oral dhe masturbimi reciprok mund të jenë alternativa të kënaqshme.

Burimet: Healthline, Women’s Health

MOS I HUMBISNI