Shëndeti

Fakte të shkurtra dhe statistika *të rëndësishme* që të gjithë duhet t'i dinë për SIDËN!

Shkruar nga Anabel

7 Qershor 2021

Fakte të shkurtra dhe statistika *të rëndësishme* që

HIV nënkupton "Human Immunodeficiency Virus" - Virusi i mungesës së imunitetit njerëzor, ndërsa AIDS është shkurtim i "Acquired Immunodeficiency Syndrome" - Sindroma e mungesës së imunitetit.

HIV/AIDS përhapet përmes kontaktit seksual me një person të infektuar, përdorimit të të njëjtës shiringë me një person të infektuar, përmes transfuzioneve të gjakut të infektuar ose përmes një nëne të infektuar.

Njerëzit e infektuar me HIV kalojnë nëpër tre faza të infeksionit:

1. Infeksion akut, ose sindroma akute retrovirale, e cila mund të prodhojë simptoma të ngjashme me gripin në muajin e parë pas infektimit.
2. Infeksion asimptomatik i HIV, në të cilin HIV riprodhohet në nivele më të ulëta.
3. SIDA, në të cilën sasia e qelizave CD4 bie nën 200 qeliza për milimetër kub të gjakut (në krahasim me nivelin normal 500-1,500).

HIV-1 dhe HIV-2 mund të shkaktojnë të dy SIDA. HIV-1 është virusi më i zakonshëm i mungesës së imunitetit njerëzor; HIV-2 gjendet kryesisht në Afrikën perëndimore.

Terapia antiretrovirale (ART) përfshin marrjen e një kokteji të ilaçeve që përdoren për të trajtuar virusin. Në 1987, Azidothymidine (AZT) u bë ilaçi i parë i aprovuar nga FDA që u përpoq të trajtonte HIV/AIDS.

Statistika:

37.6 milionë - Numri i njerëzve që jetojnë me HIV/AIDS në të gjithë botën në vitin 2020.
6 milionë - Numri i përafërt i njerëzve që jetojnë me HIV globalisht, por që nuk janë në dijeni të statusit të tyre HIV pozitiv (2020).
160,000 - Fëmijë të infektuar në të gjithë botën në 2020.
1.5 milionë - Infeksione të reja në të gjithë botën në 2020.
690,000 - Numri i përafërt i vdekjeve të lidhura me SIDËN në të gjithë botën në vitin 2020.
Nga 4,500 infeksione të reja çdo ditë në 2019-ën, 59% janë në Afrikën nën-Sahariane.
1981 - Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) publikojnë raportet e para të burrave në Los Angeles, Neë York dhe San Francisco të cilët më parë ishin të shëndetshëm dhe vuanin nga forma të rralla të kancerit dhe pneumonisë, shoqëruar nga "infeksione oportuniste".
1982 - CDC i referohet sëmundjes si AIDS për herë të parë.
1983 - Studiuesit francezë dhe amerikanë përcaktojnë që AIDS shkaktohet nga HIV.

Më tej:

6 nëntor 2019 - Sipas një studimi të botuar në Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes, një ekip shkencëtarësh ka zbuluar një lloj të ri të HIV. 
15 qershor 2020 - Një studim është botuar në revistën JAMA Network Open që tregon se jetëgjatësia e njerëzve me HIV afrohet me atë të njerëzve pa virus, kur terapia antivirale fillon herët gjatë infeksionit. Megjithatë, ka ende një sërë problemesh që njerëzit me HIV kalojnë me probleme shëndetësore kronike.
7 korrik 2020 - Shkencëtarët shpallin një studim të ri që zbuloi se një injeksion i ilaçit hulumtues "cabotegravir" çdo tetë javë ishte më efektiv në parandalimin e HIV sesa pilulat ditore orale. Është njoftuar gjithashtu se një burrë brazilian mund të jetë personi i parë që ka përjetuar shërimin afatgjatë të HIV pasi është trajtuar vetëm me një regjim të ilaçeve antivirale.

Për më shumë, lexoni edhe: Nga parandalimi te kurimi: Gjithë çfarë duhet të lexoni për SIDËN

MOS I HUMBISNI