Spirituality

9 lloje të ndryshme: Zbulo cili meditim është i duhuri për ty

Shkruar nga Anabel

2 Qershor 2021

9 lloje të ndryshme: Zbulo cili meditim është i duhuri për

Meditimi mund të jetë një traditë e lashtë, por akoma praktikohet në kultura në të gjithë botën për të krijuar një ndjenjë qetësie dhe harmonie të brendshme. Megjithëse praktika ka lidhje me shumë mësime të ndryshme fetare, meditimi ka të bëjë më pak me besimin dhe më shumë me ndryshimin e vetëdijes, gjetjen e vetëdijes dhe arritjen e paqes. Ditëve të sotme, me nevojën më të madhe për të zvogëluar stresin në mes të orareve të ngarkuara dhe jetës dinamike, meditimi po rritet në popullaritet.

Edhe pse nuk ka një mënyrë të drejtë ose të gabuar për të medituar, është e rëndësishme të gjeni një praktikë që plotëson nevojat tuaja dhe plotëson personalitetin tuaj.

Në vijim gjeni disa shpjegime që do t’ju ndihmojnë të kuptoni se cili ju përshtatet.

1. Meditimi “mindfulnes”: Ky lloj meditimi buron nga mësimet budiste dhe është teknika më e njohur e meditimit. Përmes kësaj praktike, ju i kushtoni vëmendje mendimeve ndërsa kalojnë nëpër mendje. Ju nuk i gjykoni mendimet ose përfshiheni në to. Ju thjesht vëzhgoni dhe mbani shënim. Kjo praktikë ndërthur përqendrimin me vetëdijen. Ju mund ta gjeni të dobishme të përqendroheni në një objekt ose frymëmarrje ndërsa vëzhgoni çdo ndjesi trupore, mendime ose ndjenja.

2. Meditimi shpirtëror: Meditimi shpirtëror përdoret në fetë lindore, të tilla si hinduizmi dhe daoizmi dhe në besimin e krishterë. Është i ngjashëm me lutjen pasi reflektoni në heshtje rreth jush dhe kërkoni një lidhje më të thellë me Zotin ose Universin. Vajrat esencialë zakonisht përdoren për të rritur përvojën shpirtërore. Opsionet më të njohura përfshijnë: temjan, mirrë, dru kedri, dru sandali etj. Meditimi shpirtëror mund të praktikohet në shtëpi ose në një vend adhurimi.

3. Meditim i përqendruar: Meditimi i përqendruar përfshin përqendrimin duke përdorur ndonjë nga pesë shqisat. Për shembull, mund të përqendroheni në diçka të brendshme, si frymëmarrja, ose mund të sillni ndikime të jashtme për t'ju ndihmuar të përqendroni vëmendjen.

4. Meditimi i lëvizjes: Edhe pse shumica e njerëzve mendojnë për yoga kur dëgjojnë meditim të lëvizjes, kjo praktikë mund të përfshijë ecjen nëpër pyll, kopshtarinë, qigong dhe forma të tjera të lëvizjes. Është një formë aktive e meditimit ku lëvizja ju udhëzon. Meditimi i lëvizjes është i mirë për njerëzit që gjejnë paqe në veprim dhe preferojnë të lënë mendjen e tyre të endet.

5. Meditimi me Mantra: Meditimi me Mantra është i spikatur në shumë mësime, përfshirë traditat hindu dhe budiste. Ky lloj meditimi përdor një tingull të përsëritur për të pastruar mendjen. Mund të jetë një fjalë, frazë ose tingull. Nuk ka rëndësi nëse mantra juaj thuhet me zë të lartë ose në heshtje. Pasi ta thoni për disa kohë, do të jeni më vigjilent dhe në një mendje me mjedisin. Kjo ju lejon të përjetoni nivele më të thella të ndërgjegjësimit.

6. Meditimi trashendencial: Ky lloj meditimi ka qenë objekt i studimeve të shumta në komunitetin shkencor. Përdor një mantra ose një seri fjalësh që janë specifike për secilin praktikues. Kjo praktikë është për ata që pëlqejnë strukturën dhe janë seriozë në lidhje me mbajtjen e një praktike meditimi.

 7. Relaksimi progresiv: I njohur gjithashtu si meditim i skanimit të trupit, relaksimi progresiv është një praktikë që synon uljen e tensionit në trup dhe promovimin e relaksimit. Shpesh, kjo formë e meditimit përfshin shtrëngimin dhe relaksimin ngadalë të një grupi muskujsh në të njëjtën kohë në të gjithë trupin. Kjo formë e meditimit shpesh përdoret për të lehtësuar stresin dhe për t'u qetësuar para gjumit.

8. Meditim me dashamirësi: Meditimi me dashamirësi përdoret për të forcuar ndjenjat e dhembshurisë, mirësisë dhe pranimit ndaj vetes dhe të tjerëve. Zakonisht përfshin hapjen e mendjes për të marrë dashuri nga të tjerët dhe më pas dërgimin e një sërë urimesh për të dashurit, miqtë, të njohurit dhe të gjitha qeniet e gjalla.

9. Meditimi i vizualizimit: Meditimi i vizualizimit është një teknikë e përqendruar në rritjen e ndjenjave të relaksimit, paqes dhe qetësisë duke vizualizuar skena ose imazhe pozitive. Me këtë praktikë, është e rëndësishme të imagjinoni skenën dhe të përdorni të pesë shqisat për të shtuar sa më shumë detaje të jetë e mundur. Një formë tjetër e meditimit të vizualizimit përfshin që të imagjinoni veten duke arritur qëllime specifike, të cilat synojnë të rrisin fokusin dhe motivimin. Shumë njerëz përdorin meditimin e vizualizimit për të rritur humorin, për të zvogëluar nivelet e stresit dhe për të promovuar paqen e brendshme.

Burimet: Mindful, Healthline

MOS I HUMBISNI