Udhetim

Covid ende një kërcënim për Europën - udhëtimet duhet të shmangen, thotë OBSH

Shkruar nga Anabel

20 Maj 2021

Covid ende një kërcënim për Europën - udhëtimet

Vaksinat kundër Covid duket se mbrojnë nga të gjitha variantet e reja, por përparimi në rajon mbetet "i brishtë" dhe udhëtimet ndërkombëtare duhet të shmangen për të parandaluar që transmetimet të përhapen shpejt dhe të shkaktojnë një "ringjallje të rrezikshme", tha Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Rastet zyrtare javore në Europë kanë rënë me pothuajse 60% nga 1.7 milion në mes të prillit në gati 685,000 javën e kaluar; vdekjet janë gjithashtu në rënie, tha të enjten drejtori rajonal i OBSH, Hans Kluge, por nivelet e incidencës mbetën të larta në tetë vende.

"Pandemia nuk ka mbaruar ende," tha Kluge. "Lëvizja e shtuar dhe ndërveprimet mund të çojnë në më shumë transmetime. Përballë një kërcënimi të vazhdueshëm dhe pasigurisë së re, duhet të tregojmë kujdes dhe të rimendojmë ose të shmangim udhëtimet ndërkombëtare."

Udhëheqësit europianë "nuk duhet të bëjnë të njëjtat gabime që u bënë vitin e kaluar që rezultoi në një ringjallje të Covid-19 dhe sistemet shëndetësore, komunitetet dhe ekonomitë mbajtën mbi supe peshën e pandemisë", tha ai.

Kluge tha se varianti B.1.617 i identifikuar për herë të parë në Indi është identifikuar në të paktën 26 nga 53 vendet e rajonit. Shumica e rasteve lidhen me udhëtimet ndërkombëtare.

Covid ende një kërcënim për Europën - udhëtimet

Burimet: Euronews, Guardian

MOS I HUMBISNI