Shendeti i Gruas

A është e mundur ta vonosh menopauzën?

Shkruar nga Anabel

19 Maj 2021

A është e mundur ta vonosh menopauzën?

Duke folur nga ana mjekësore, menopauzë do të thotë që nuk keni pasur menstruacione një periudhë prej 12 muaj rresht. Kalimi nga periudhat e rregullta ose të parregullta në ato që nuk ka fare menstruacione mund të zgjasë shumë më shumë se një vit. Për disa gra, janë 8 vjet ose më shumë. Pra, cilët faktorë ndikojnë në këtë tranzicion? A mund të bëni ndonjë gjë për të ndryshuar kohën kur filloni menopauzën?

Nëse po i afroheni moshës kur prisni të mos keni menstruacione, ndoshta nuk mund të bëni shumë për të ndryshuar kohën. Por gjatë gjithë jetës, disa faktorë mund të kontribuojnë në një fillim të vonshëm të menopauzës natyrore. Megjithëse duhet të bëhen më shumë kërkime në lidhje me zakonet dhe tiparet që zgjasin jetën riprodhuese, ja çfarë dihet deri tani:

Historia e shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji - Nëse i keni ushqyer me gji fëmijët për shtatë deri në dymbëdhjetë muaj, keni ulur shanset për të filluar menopauzën para moshës 45 vjeç.

Kontraceptivë oralë - Përdorimi i pilulave të kontrollit të lindjes gjatë viteve riprodhuese shoqërohet me fillimin e mëvonshëm të menopauzës. Duhet të bëhen më shumë kërkime për të kuptuar pse pilulat e kontrollit të lindjes vonojnë menopauzën.

Edukimi - Në një përmbledhje kërkimore që analizoi 46 studime që përfshijnë 24 kombe, studiuesit gjetën një lidhje të qartë midis nivelit arsimor dhe një moshe të mëvonshme të menopauzës natyrore. Arsyet për këtë lidhje nuk janë plotësisht të qarta.

Dietat me shumë kalori, fruta dhe proteina - Përfshirja e shumë frutave dhe proteinave në dietën ushqimore shoqërohet me fillimin e mëvonshëm të menopauzës natyrore; po kështu është edhe konsumimi i më shumë kalorive në përgjithësi.

Çfarë do të thotë menopauza e vonuar për shëndetin e përgjithshëm?

Nga ana pozitive, një menopauzë e mëvonshme shoqërohet me një rrezik më të ulët të osteoporozës dhe frakturave. Kur njerëzit arrijnë menopauzën në një moshë më të vonë, ata gjithashtu kanë një rrezik më të ulët të vdekjes si rezultat i sëmundjes kardiovaskulare dhe arterosklerozës. Por menopauza e vonuar paraqet një rrezik më të lartë të kancerit të gjirit, mitrës dhe vezoreve.

Mosha në të cilën fillon menopauza natyrore përcaktohet kryesisht nga gjenet dhe historia familjare. Megjithatë, ka edhe kontribues të tjerë, kryesisht në dietën tuaj, statusin socio-ekonomik dhe zakonet e pirjes së duhanit - të cilat kanë një farë ndikimi se kur do të ndërpriten menstruacionet.

A është e mundur ta vonosh menopauzën?

Burimet: Medical News Today, Healthline