Mendja

Biseda pozitive me veten: Si të flasësh me veten është një gjë e mirë

Shkruar nga Anabel

8 Maj 2021

Biseda pozitive me veten: Si të flasësh me veten është

Biseda me veten është dialogu juaj i brendshëm. Kjo bisedë ndikohet nga e pandërgjegjshme dhe zbulon mendimet, besimet, pyetjet dhe idetë tuaja.

Biseda me veten mund të jetë negative dhe pozitive. Mund të jetë inkurajuese, por mund të jetë edhe shqetësuese. Pjesa më e madhe e të folurit varet nga personaliteti që keni. Nëse jeni optimist, biseda me veten mund të jetë më shpresëdhënëse dhe pozitive.

Mendimi pozitiv dhe optimizmi mund të jenë mjete efektive të menaxhimit të stresit. Në të vërtetë, të kesh një këndvështrim më pozitiv për jetën mund të të sigurojë disa përfitime shëndetësore. Për shembull, një studim i vitit 2010 tregon se optimistët kanë një cilësi më të mirë të jetës.

Pse është efektive?

Biseda me veten mund të përmirësojë performancën dhe mirëqenien e përgjithshme. Për shembull, hulumtimet tregojnë se biseda me veten mund të ndihmojë atletët me performancën. Për më tepër, biseda nga një këndvështrim më optimist mund të kenë përfitime të tjera shëndetësore, duke përfshirë:

- rrit gjallërinë
- e shihni jetën më me kënaqësi
- funksioni imunitar përmirësohet
- mirëqenie fizike
- më pak stres
- më pak shqetësime
- shëndet më i mirë kardiobaskular

Për ta patur më të lehtë bisedën pozitive me veten, kini parasysh:

- Identifikoni mendimet negative
- Kontrolloni ndjenjat
- Gjeni diçka për të qeshur
- Rrethojeni veten me njerëz pozitivë
- Jepini vetes mendime pozitive

Biseda pozitive me veten: Si të flasësh me veten është

Burimet: Healthline, Psychology Today

MOS I HUMBISNI