KORONAVIRUS

Ekspertërt thonë se pandemia s'mund të mbarojë nëse bota nuk ndihmon Indinë

Shkruar nga Anabel

5 Maj 2021

Ekspertërt thonë se pandemia s'mund të mbarojë

India, kombi i dytë më i populluar në botë, po vendos rekorde botërore për numrin më të lartë të infeksioneve, me mbi 400,000 raste të reja që raportohen çdo ditë. Sipas ekspertëve "e keqja ende nuk ka ardhur - dhe SHBA duhet të luajë një rol kryesor në mbështetjen e demokracisë më të madhe në botë". Duke qenë se Covid-19 është një pandemi globale, pasojat për Shtetet e Bashkuara dhe pjesën tjetër të botës do të jenë shkatërruese nëse nuk arrihet të kontrollohet menjëherë kriza në Indi.

Pse gjendja me Covid-19 në Indi mund të ndikojë në gjithë botën?

Së pari, për sa kohë që ka përhapje të papërcaktuar në Indi, mund të shfaqen variante më të rrezikshme, duke penguar progresin në mbajtjen nën kontroll të pandemisë. Përveç variantit B.1.1.7 që është përhapur tashmë në të gjithë botën, variantet B.1.617 dhe B.1.618 gjithashtu po shpërndahen në të gjithë Indinë me shpejtësi. Këto variante më të reja dyshohet të jenë më të transmetueshme dhe ndoshta të afta të shmangin imunitetin paraprak nga vaksinimi ose infeksioni paraprak. B.1.617 është përhapur tashmë në mbi 20 vende jashtë Indisë, përfshirë Shtetet e Bashkuara. 

Së dyti, India është një furnizues kryesor i vaksinave dhe ilaçeve në të gjithë botën. Ajo pranoi të furnizonte me vaksina për vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme përmes Covid-19 Vaccines Global Access (COVAX). Është gjithashtu një prodhues i remdesivir, një ilaç që përdoret rregullisht për të ulur sëmundshmërinë e Covid-19. Kriza e Indisë do të dobësojë aftësinë e botës për të luftuar pandeminë pasi shumë vende do të humbin një litar kritik të vaksinave dhe ilaçeve.

Së treti, Amerika është një përfituese e drejtpërdrejtë e shëndetit dhe mirëqenies ekonomike të Indisë. Vendi është një aleat i rëndësishëm ekonomik dhe i sigurisë rajonale, dhe mjekët me origjinë indiane kanë qenë të dobishëm në plotësimin e boshllëqeve kritike të fuqisë punëtore në SHBA. India është eksportuesi më i madh i mjekëve në botë, duke siguruar dhjetëra mijëra infermierë dhe mjekë në Shtetet e Bashkuara.

Si mund ta ndihmojnë Shtetet e Bashkuara Indinë?

Dr. Anthony Fauci, këshilltari kryesor mjekësor i presidentit Joe Biden, foli kohët e fundit në lidhje me Indinë.

"Ne me të vërtetë duhet të bëjmë më shumë". 

Si hap i parë, Shtetet e Bashkuara duhet të transferojnë të gjitha dozat e tepërta të vaksinave në Indi dhe vendet e tjera në nevojë. SHBA duhet të ndihmojë gjithashtu Indinë dhe vendet e tjera të prodhojnë vaksina, ilaçe dhe pajisje për të mposhtur pandeminë. Angazhimi i fundit i SHBA-së për të dërguar lëndë të parë dhe ndihmë në Indi është një fillim i domosdoshëm për të adresuar disa nga nevojat e menjëhershme të vendit lidhur me Covid-19. Sidoqoftë, nevojitet shumë më tepër përtej furnizimeve, oksigjenit kritik dhe donacioneve monetare gjatë kësaj krize. 

Burimi: CNN

MOS I HUMBISNI