Kafshë

Shkencëtarët gjejnë prova të transmetimit të Covid nga njeriu te macet

Shkruar nga Anabel

23 Prill 2021

Shkencëtarët gjejnë prova të transmetimit të Covid nga

Dy raste të transmetimit të Covid-19 nga njeriu te macet janë identifikuar nga studiuesit. Shkencëtarët nga Universiteti i Glasgow gjetën rastet e transmetimit të Sars-CoV-2 si pjesë e një programi shqyrtimi të popullatës së maceve në Mbretërinë e Bashkuar.

Macet, të racave të ndryshme, jetonin në familje të ndara dhe shfaqën shenja të lehta deri të rënda të frymëmarrjes. Studiuesit besojnë se të dy kafshët shtëpiake u infektuan nga pronarët e tyre, të cilët kishin simptoma të Covid-19 para se macet të mos ishin mirë.

Studimi, i botuar në Veterinar Record, thotë se nuk ka prova të transmetimit nga macet te njeriu ose që macet, qentë ose kafshët e tjera shtëpiake luajnë ndonjë rol të konsiderueshëm në epidemiologjinë e infeksioneve të Covid te njerëzit.

Prof. Margaret Hosie, nga qendra e MRC e Universitetit të Glasgow për hulumtimin e virusit dhe autorja kryesore e studimit, tha: “Këto dy raste të transmetimit nga njeriu në kafshë, të gjetura te macet në Mbretërinë e Bashkuar, demonstrojnë pse është e rëndësishme që ne të përmirësojmë qasjen tonë mbi infeksionin Sars-CoV-2 te kafshët."

“Aktualisht, transmetimi nga kafshët te njeriu paraqet një rrezik relativisht të ulët për shëndetin publik në zonat ku transmetimi nga njeriu te njeriu mbetet i lartë.”

Studiuesit në qendër punuan në bashkëpunim me Shërbimin Diagnostikues Veterinar (VDS) në Shkollën e Mjekësisë Veterinare.

Macja e parë ishte një kotele ragdoll femër katër muajshe nga një familje në të cilën pronari pati simptoma që ishin në përputhje me infeksionin Sars-CoV-2 në fund të marsit 2020, megjithëse nuk u testuan.

Kotelja u dërgua te një veteriner për shkak të vështirësive në frymëmarrje në prill 2020, por gjendja u përkeqësua dhe ajo nuk mbijetoi. Mostrat e mushkërive zbuluan dëmtime që lidheshin me një pneumoni virale dhe kishte prova të infeksionit Sars-CoV-2. Macja e dytë ishte një siameze gjashtë vjeçare nga një familje ku pronari doli pozitiv me Covid-19. Macja u dërgua tek veterineri, por simptomat e saj qenë të lehta dhe macja u shërua më vonë.

Shkencëtarët besojnë se të dy rastet duhet të shërbejnë për të hulumtuar më shumë, pasi testimi i kafshëve është i kufizuar.

Shkencëtarët gjejnë prova të transmetimit të Covid nga

Burimet: Guardian, BBC