Shendeti i Gruas

Studiuesit zbulojnë një gjen përgjegjës për një nga llojet më vdekjeprurëse të kancerit të gjirit

Shkruar nga Anabel

30 Mars 2021

Studiuesit zbulojnë një gjen përgjegjës për një

Studiuesit në Australi kanë zbuluar një gjen përgjegjës për një lloj veçanërisht agresiv të kancerit të gjirit i ndjeshëm ndaj hormoneve, i cili ka shkallë tragjikisht të ulët mbijetese.

"Shpresojmë se kjo do të përmirësojë në mënyrë dramatike rezultatet te pacientët," tha epigjenetikistja e Institutit të Kërkimeve Mjekësore Harry Perkins, Pilar Blancafort.

Për momentin, është e vështirë të vlerësosh lidhjen e këtij gjeni me llojin e kancerit. Edhe nën ombrellën e “kancerit të gjirit” qëndrojnë disa lloje, të tilla si kanceri i gjirit i ndjeshëm ndaj receptorëve të hormoneve, HER2 pozitiv ose jo-hormonal; brenda këtyre grupeve, ka edhe më shumë lloje që mund t'u përgjigjen trajtimeve ndryshe nga njëri-tjetri.

"Sidoqoftë, një përqindje e vogël e pacientëve përjetojnë një kancer shumë agresiv që rezulton në rezultatet më të këqija të të gjithë kancereve të gjirit, me gjysmën e të gjitha grave që ndërrojnë jeta nga sëmundja," tha Blancafort.”

Në vitin 2012, një grup studiuesish caktoi një klasifikim të kancerit të gjirit të quajtur Grumbullimi Integrativ (IntClust), i cili ndau kancerin e gjirit në 10 nëngrupe të ndryshme - secili me ndryshime të ndryshme gjenetike dhe rezultate klinike.

Ekipi vuri në dukje se tumoret IntClust2 karakterizoheshin nga një pjesë e ADN-së në kromozomin 11 duke u amplifikuar në mënyrë të konsiderueshme. Kjo pjesë e kromozomit ka shumë gjene potencialisht shkaktare të kancerit - të quajtura onkogjene - por një gjen në veçanti, i quajtur AAMDC, bëri që studiuesit aktualë të hulumtojnë më tej.

"AAMDC mund të mbrojë qelizat kancerogjene nga vdekja dhe të ruajë rritjen e tyre kur tumori vendoset në kushte ku lëndët ushqyese janë të pakta,” shpjegon Blancafort.

Ky amplifikim i AAMDC është gjetur gjithashtu në kancerin e vezoreve, prostatës dhe mushkërive, kështu që rezultati mund të jetë i rëndësishëm edhe për llojet e tjera të kancerit.

"Ky është zbulim domethënës,” theksoi Blancafort.

Studiuesit zbulojnë një gjen përgjegjës për një