Shendeti i Gruas

Klitori është si ajsberg - më i madh nga sa mendoni

Shkruar nga Anabel

27 Mars 2021

Klitori është si ajsberg - më i madh nga sa mendoni

Kush e tha që klitori ka madhësi bizele? Epo, për një kohë shumë të gjatë, shkenca. Por ndonjëherë shkenca gabon para se të thotë çfarë është e saktë.

U desh shumë kohë që klitori të studiohej dhe të kuptohej qartë. Ai gjithashtu ka dallimin unik sepse është organi i vetëm në trupin e njeriut që i kushtohet vetëm kënaqësisë, një fakt i mahnitshëm që për ironi është lënë pas dore nga shkenca dhe partnerët romantikë.

Dr. Sybil Lockhart është mami, neuroshkencëtare dhe studiuese me kohë të plotë në OMGYES, një faqe në internet që përqendrohet në kërkime dhe përmbajtje në lidhje me kuptimin dhe rritjen e kënaqësisë femërore. Lockhart ka disa ide se pse klitorit nuk i është dhënë vëmendje nga shkenca.

"Në mënyrë që të marrin fonde, studiuesit shpesh duhet të vendosin projektet e tyre si zgjidhje për problemet. Por klitori nuk është problematik. Është një përmirësues i kënaqësisë!” shpjegon ajo për Healthline.

Jo vetëm që klitori është injoruar kryesisht gjatë historisë, informacioni në lidhje me të - kur jepej - shpesh ka qenë i pjesshëm ose i pasaktë. Në vitet 1400, një udhëzues për gjetjen e shtrigave e konsideronte klitorin "thithka e djallit" dhe çdo grua me një të tillë ishte shtrigë. Edhe në fillim të shekullit XX, Frojdi ishte i bindur se aftësia e një gruaje për orgazëm bazohej në pjekurinë e saj psikologjike dhe se vetëm gratë e shëndetshme mendërisht mund të kishin orgazma vaginale.

Të mos dihet se si të flitet për klitorin - lëre më duke mos ditur se si funksionon një klitor i shëndetshëm - dëmton cilësinë e jetës dhe shëndetit.

"Ajo që kemi vërejtur sërish dhe sërish është që teksa gratë fillojnë të diskutojnë për kënaqësinë e tyre me [OMGYES] dhe me partnerët e tyre seksualë, ato raportojnë më shumë argëtim, marrëdhënie të përmirësuara dhe orgazma më të mira", thotë Lockhart.

Në të njëjtën kohë, teknologjia na lejon të shohim dhe kuptojmë më mirë klitorin. Tani e dimë që për atë pjesën e vogël të trupit, me madhësi të bizeles, shumica e njerëzve mendojnë se është vetëm maja e ajsbergut. “Orgazmat klitorale" dhe "orgazmat vaginale" dikur shiheshin si entitete të ndryshme, por të gjitha orgazmat femërore janë teknikisht rezultat i stimulimit të klitorit (d.m.th., pjesë të ndryshme të ajsbergut).

Klitori mund të jetë gjithashtu ajo që njihet si pika G. Një studim i besuar që përdori ultratinguj zbuloi se ajo zonë magjike ka të ngjarë të jetë kaq e ndjeshme sepse rrënja e klitorit ndodhen menjëherë pas murit të përparmë të vaginës.

Nxitur nga kjo, ekspertët këshillojnë:

- Lexoni më shumë për klitorin.
- Thuajini “lamtumirë” tabuve.
- Shihni video 3D ilustruese për të kuptuar anatominë e trupit tuaj.
- Flisni me partnerin.

Klitori është si ajsberg - më i madh nga sa mendoni

Burimet: Healthline, Women’s Health