Vetebesimi

Nga e folura me veten tek muzika: Këto aktivitete s'ju lënë të plakeni

Shkruar nga Anabel

12 Mars 2021

Nga e folura me veten tek muzika: Këto aktivitete s'ju lënë

Me kalimin e kohës, kapacitetet konjitive të mendjes sonë fillojnë të përkeqësohen. Ky është proces i paevitueshëm e natyral i plakjes, që ndikon në të gjtha aspektet e jetës. Ndërsa nuk mundemi ta ndalojmë, mund thjesht ta ngadalësojmë.

Aktivitete në dukje të thjeshta dhe të zakonshme na ndihmojnë jo vetëm në forcimin e kujtesës në afatgjatë, por për një mendje të kthjellët gjatë gjithë jetës.

1. Mësoni një gjuhë të re

Mësimi i një gjuhe të re ju sjell shumë përfitime. Përveçse një aftësi personale, është një ushtrim i shkëlqyer i trurit, që ngadalëson dhe ndalon humbjen e kujtesës. Aktivitetet e mësimit të gjuhës do t’ju ndihmojnë të mbani mend, njihni dhe kuptoni fjalë të cilat e çojnë fuksionin konjitiv në nivele shumë të larta. 

2. Lojërat e fjalëve dhe puzzle-t janë gjithashtu një ushtrim i mirë

Një tjetër ushtrim që pasuron njohuritë e përgjithshme dhe ndihmon në parandalimin e humbjes së kujtesës është zgjidhja e fjalëkryqeve, lojërat e fjalëve dhe puzzle-t. Sudoku ose Scrabble dhe fjalëkryqet ulin ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së Alzhaimerit. Loja Tetris është gjithashtu e këshillueshme.

3. Mos nënvlerësoni fuqinë e muzikës

Muzika dhe terapia muzikore ofrojnë një ushtrim të mirë të trurit, pasi jo vetëm që përmirësojnë përqëndrimin mendor, por mbështesin funksionimin e shëndetshëm konjitiv. Ndërsa është e njohur që muzika klasike nxit fuqinë e trurit dhe përmirëson aftësitë e rrjedhshmërisë verbale tek bebet dhe fëmijët e vegjël, muzika përdoret si “trajtuese” e humbjes së kujtesës. Thjesht dëgjoni llojin tuaj të preferuar të muzikës çdo ditë dhe përpiquni të mbani mend tekstin e melodinë dhe këndoni nën zë. Është argëtuese dhe e dobishme në të njejtën kohë.

4. Mos kini turp të flisni me veten

Studimet tregojnë se njerëzit që flasin me veten kanë rrezik më të ulët të zhvillojnë sëmundje që mjegullojnë gjykimin. Me fjalë të tjera, të flisni me vete dhe t’i tregoni histori vetes është një mënyrë e shkëlqyer për të ngadalësuar humbjen e kujtesës dhe përqëndrimin në detajet e rëndësishme. Për më tepër, është një ushtrim emocional i shkëlqyer.

5. Lexoni libra të ndryshëm dhe përpiquni të mbani mend historinë

Një nga ushtrimet më të mira që mund t’i bëni trurit është të lexoni një libër. Nga librat, tek esetë dhe artikujt e revistave, lexoni çdo gjë që ju tërheq vëmendjen. Një këshillë: mundohuni të kujtoni përmbajtjen e një libri që e keni lexuar vite më parë, pasi është një ushtrim që forcon kujtesën.

6. Pajisjet mnemonike janë gjithashtu të dobishme

Pajisjet mnemonike ju ndihmojnë t’i mbani mend gjërat më lehtësisht. Lidhni një imazh visual me një emër ose fjalë ose provoni akronimat për fjalë më të mëdha. Aliteracionet, rimat dhe skeçet humoristike janë 3 mënyra të shkëlqyera për të mbajtur mend emra, fakte, numra dhe informacione të tjera të rëndësishme.

Nga e folura me veten tek muzika: Këto aktivitete s'ju lënë

Burimi: Bustle