Udhetim

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

Shkruar nga Anabel

11 Mars 2021

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

Nuk është e pazakontë që qytetet në Europë dhe në botë të frymëzohet nga njëri-tjetri. Mbi të gjitha, shumë nga modelet arkitekturore e kanë origjinën në Europë.

Megjithatë, ç’lidhje ka Kulla Eiffel në Afrikën e Jugut? Apo një shëtitore italiane në Kinë? Ja për çfarë e kemi fjalën:

Fshati Normandi, San Francisco, SHBA

Shtëpitë në fshatin Normandi janë kaq të dëshirueshme. Në disa raste, mund të mendoni se jeni në një set xhirimi për filmat e Disney-t. Arsyeja është se në vitet 1920, California ishte e dashuruar me arkitekturën e Normandisë (rajon në Francën veriore).

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

Parisi i Vogël, Afrika e Jugut

Në rast se vendosin që të mos ndërmarrin një udhëtim 15-orësh, njerëzit në Afrikën e Jugut mund të drejtohen te Parisi i Vogël, i ndodhur në Hartbeespoort. Shpesh përshkruhet si një destinacion romantik për ata që duan të shijojnë kryeqytetin francez pa shkuar në Paris.

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

Guanajuato, Meksikë

Rajoni Guanajato i Meksikës mbulon mbi 30,000 kilometra katrorë tokë që duket si një përzierje e shumë stileve të ndryshme të arkitekturës europiane që janë aq të bukura po aq sa konfuze për trurin.

Pjesa më e madhe e terrenit është kaq i ngjashëm me Mesdheun, famullitë janë ndërtuar duke marrë shkas nga arkitektura gotike europiane. Në shekullin XIX, shumë nga ndërtesat me stil barok në Meksikë u zëvendësuan me pjesë neoklasike, kryesisht ndërtesat fetare. Kjo gjë u dha shumë zonave një ndjesi italiane ose franceze.

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

Melburn, Australi

Qyteti i dytë më i populluar i Australisë është i njohur prej kohësh për shkak të stilit të ndryshëm, i ndikuar nga historitë e kolonizimit: ndikime nga arkitektura viktoriane, të cilat mund t’i gjesh lehtësisht në çdo fshat anglez.

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

Fshati Florentia, Kinë

Fshati Florentia është më pak një fshat aktual dhe më shumë një seri pikash projektimi, që u ndërtuan duke dhënë një ide të shëtitoreve italiane me dyqanet e famshme. Vizitorët mund të blejnë në Gucci, Burberry dhe Prada.

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

5 qytete ‘europiane’ që nuk janë në Europë

Burimet: Euronews, Tripadvisor