Shendeti i Gruas

Nga dhimbja e mesit te fryrja: Simptomat e kancerit të vezoreve

Shkruar nga Anabel

23 Shkurt 2021

Nga dhimbja e mesit te fryrja: Simptomat e kancerit të vezoreve

Vezoret janë organe të vogla, në formë bajamesh, të vendosura në të dy anët e mitrës. Vezët prodhohen në vezore. Kanceri i vezoreve mund të ndodhë në disa pjesë të ndryshme të vezores.

Kanceri i vezoreve mund të fillojë te qelizat embrionale, stromale ose epiteliale të vezores. Qelizat embionale janë qelizat që bëhen vezë. Qelizat stromale përbëjnë substancën e vezores. Qelizat epiteliale janë shtresa e jashtme e vezores.

Simptomat e kancerit të vezoreve

Kanceri i vezoreve në fazën e hershme mund të mos ketë ndonjë simptomë. Kjo mund ta bëjë shumë të vështirë zbulimin. Sidoqoftë, disa simptoma mund të përfshijnë:

- shpesh ndiheni të ngopur kur hani (fryrja është e vazhdueshme, më shumë se zakonisht)
- vështirësi në të ngrënë
- nevojë e shpeshtë, urgjente për të urinuar

Këto simptoma kanë një shfaqje të papritur. Ata ndihen ndryshe nga tretja normale ose shqetësimi menstrual. Ato gjithashtu nuk largohen.

Simptoma të tjera të kancerit të vezoreve mund të përfshijnë:

- dhimbje mesi
- dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale
- kapsllëk
- lodhje
- një ndryshim në ciklin menstrual
- shtim në peshë
- humbje peshe
- gjakderdhje vaginale
- dhimbje shpine që përkeqësohet

Nëse i keni këto simptoma për më shumë se dy javë, duhet të kërkoni kujdes mjekësor.

Shkaqet e kancerit të vezoreve

Studiuesit ende nuk e kuptojnë se çfarë e shkakton formimin e kancerit të vezoreve. Faktorë të ndryshëm të rrezikut mund të rrisin shanset e një gruaje për të zhvilluar këtë lloj kanceri, por të kesh ata faktorë rreziku nuk do të thotë që do të zhvillosh kancerin.

Kanceri formohet kur qelizat në trup fillojnë të rriten dhe shumëzohen në mënyrë jonormale. Studiuesit që studiojnë kancerin e vezoreve po përpiqen të identifikojnë cilat mutacione gjenetike janë përgjegjëse për kancerin. Këto mutacione mund të trashëgohen nga një prind ose mund të fitohen gjithashtu.

Nga dhimbja e mesit te fryrja: Simptomat e kancerit të vezoreve

Faktorët e rrezikut të kancerit të vezoreve

Gjenetika: Nëse keni një histori familjare të kancerit të vezoreve, gjirit etj., rreziqet tuaja për zhvillimin e kancerit të vezoreve janë më të larta. Kjo sepse studiuesit kanë identifikuar disa mutacione gjenetike që janë përgjegjëse për këto kancere. Ato mund të kalojnë nga prindi tek fëmija.

Histori personale mjekësore: Nëse keni një histori personale të kancerit të gjirit, rreziku juaj për kancer të vezoreve është më i lartë. Po kështu, nëse jeni diagnostikuar me kushte të caktuara të sistemit riprodhues, shanset për të zhvilluar kancer të vezoreve janë më të larta.

Historiku i riprodhimit: Gratë që përdorin ilaçe të fertilitetit mund të kenë një rrezik më të lartë. Po kështu, gratë që kanë qenë shtatzënë dhe kanë ushqyer me gji foshnjat e tyre mund të kenë një rrezik më të ulët.

Mosha: Kanceri i vezoreve është më i zakonshëm tek gratë e moshuara; diagnostikohet rrallë te gratë nën moshën 40 vjeç. Në fakt, ka më shumë të ngjarë të diagnostikoheni me kancer të vezoreve pas menopauzës.

Madhësia e trupit: Gratë me një indeks të masës trupore mbi 30 kanë një rrezik më të lartë për kancer të vezoreve.

Nga dhimbja e mesit te fryrja: Simptomat e kancerit të vezoreve

Burimet: WebMD, Healthline