Shkencë

Dëgjoni tingullin e një instrumenti 18,000-vjeçar

Shkruar nga Anabel

11 Shkurt 2021

Dëgjoni tingullin e një instrumenti 18,000-vjeçar

Shkencëtarët po analizojnë një guaskë kërmilli që besohet të jetë instrumenti më i vjetër frymor i llojit të vetë.

Guaska fillimisht u anashkalua kur u gjet në shpellën Marsoulas në vargmalet Pireneje, por studiuesit nga Qendra Kombëtare e Francës për Kërkime Shkencore (CNRS); Muzeu i Tuluzës; Universiteti i Tuluzës - Jean Jaurès; dhe Musée du quai Branly - Jacques-Chirac kanë lëshuar një regjistrim audio si pjesë e një studimi të ri.

Dëgjoni tingullin e një instrumenti 18,000-vjeçar
Foto: Science Advances

Maja e guaskës së kërmillit të detit është e thyer dhe formon një hapje. Maja është pjesa më e fortë e guaskës, ndaj studiuesit thanë që thyerja nuk është rastësore. Gjithashtu ka prova të prerjes, shpimit dhe zbukurimit duke përdorur hematitin, një pigment të kuq që është përdorur në shpellën Marsoulas.

Dëgjoni tingullin e një instrumenti 18,000-vjeçar
Foto: Science Advances
Dëgjoni tingullin e një instrumenti 18,000-vjeçar
Foto: Science Advances

Krahasimi me objekte të tjera, të cilat datojnë 18,000 vjet më parë, sipas studiuesve, e bën guaskën intrumentin më të vjetër frymor të llojit të saj.

Ajo jo detyrimisht është përdorur për të bërë muzikë, pasi mund të ketë qenë edhe mjet komunikimi.

Burimet: Science Advances, CNN