Shendeti i Gruas

Nga infeksionet te kanceri: Gjakderdhja pas seksit – simptomat dhe shkaqet

Shkruar nga Anabel

3 Shkurt 2021

Nga infeksionet te kanceri: Gjakderdhja pas seksit – simptomat dhe shkaqet

Deri në 63% e njerëzve pas menopauzës përjetojnë thatësi të vaginës dhe gjakderdhje vaginale ose njolla gjatë seksit. Për më tepër, deri në 9% e njerëzve me menstruacione përjetojnë gjakderdhje postcoital (pas seksit).

Gjakderdhja e lehtë zakonisht nuk është shqetësuese. Nëse keni disa faktorë rreziku ose keni kaluar menopauzën, gjakderdhja pas marrëdhënies seksuale kërkon një vizitë tek mjeku.

Shënim: Për shkak koncepteve të seksit dhe gjinisë dhe për të shmangur termat kufizues, në artikull përdoret fraza “njerëz me vaginë” në vend të “femër/grua”.

Shkaqet e gjakderdhjes pas seksit

Gjakderdhja pas seksit është e njohur nga ana mjekësore si gjakderdhje postcoital. Ndodh te njerëzit e të gjitha moshave. Te njerëzit e rinj që nuk kanë arritur menopauzën, burimi i gjakderdhjes është zakonisht qafa e mitrës. Tek ata që kanë kaluar menopauzën, burimi i gjakderdhjes është më i larmishëm. Mund të jetë nga: qafa e mitrës, mitra, labia dhe uretra.

Për sa i përket shkaqeve, kanceri i qafës së mitrës është shqetësimi më i madh. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit pas menopauzës. Sidoqoftë, gjakderdhja postcoital ka më shumë të ngjarë të shkaktohet nga një gjendje e zakonshme.

Infeksionet: Disa infeksione mund të shkaktojnë inflamacion të indeve në vaginë, gjë që mund të çojë në gjakderdhje. Kjo përfshin: sëmundje inflamatore e legenit, infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST), cervicit, vaginit etj.

Sindroma gjenitourinare e menopauzës (GSM): GSM njihej më parë si atrofi vagjinale. Gjendja është e zakonshme te njerëzit në perimenopauzë dhe menopauzë dhe që u janë hequr vezoret. Teksa plakeni, veçanërisht kur ndërpriten menstruacionet, trupi prodhon më pak estrogjen. Estrogjeni është hormoni përgjegjës për rregullimin e sistemit riprodhues. Nivelet më të ulëta të estrogjenit gjithashtu zvogëlojnë elasticitetin e vaginës uaj. Indet vaginale bëhen më të brishta, marrin më pak rrjedhje gjaku dhe janë më të ndjeshme ndaj acarimeve. Kjo mund të çojë në shqetësime, dhimbje dhe gjakderdhje gjatë seksit.

Thatësi e vaginës: Thatësia e vaginës mund të çojë në gjakderdhje. Përveç GSM, thatësia e vaginës mund të shkaktohet nga shumë faktorë të tjerë, të tillë si ushqyerja me gji, lindja e fëmijës, heqja e vezoreve, përdorimi i ilaçeve të caktuara, kimioterapi dhe terapi rrezatuese, kryerja e marrëdhënieve seksuale para se të eksitoheni plotësisht, kimikate te produktet e higjinës vetjake.

Polipet: Polipet janë rritje jo kanceroze. Ndonjëherë gjenden në qafën e mitrës ose në rreshtimin endometrial të mitrës. Një polip varet si një varëse e rrumbullakët në një zinxhir. Lëvizja e polipit mund të irritojë indin përreth dhe të shkaktojë gjakderdhje nga enët e vogla të gjakut.

Lotim vaginal: Seksi, veçanërisht seksi i fuqishëm, mund të shkaktojë prerje të vogla ose copëza në vaginë. Kjo ka më shumë të ngjarë të ndodhë nëse keni thatësi të vaginës për shkak të menopauzës, ushqyerjes me gji ose faktorëve të tjerë.

Kanceri: Gjakderdhja e parregullt e vaginës, përfshirë gjakderdhjen pas seksit, është një simptomë e zakonshme e kancerit të qafës së mitrës ose të vaginës.

Duhet të konsultoheni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

- kruajtje ose djegie të vaginës
- ndjesi pickimi ose djegie gjatë urinimit
- marrëdhënie të dhimbshme
- gjakderdhje të rëndë
- dhimbje të forta të barkut
- dhimbje mesi
- të përziera ose të vjella
- shkarkim të pazakontë vaginal

Nga infeksionet te kanceri: Gjakderdhja pas seksit – simptomat dhe shkaqet

Burimi: Healthline