Art & Libra

Arsyeja e veçantë pse këto shilarëse fituan çmimin prestigjioz ‘Dizajni i Vitit’

Shkruar nga Anabel

21 Janar 2021

Arsyeja e veçantë pse këto shilarëse fituan çmimin

The Teeter Totter Wall është një koleksion me shilarëse në ngjyrë rozë të ndezur dhe u shpall nga Muzeu i Dizajnit në Kensington si “Dizajni i Vitit 2020”.

Koleksioni i shilarëseve rozë është i vendosur në kufirin SHBA-Meksikë. Krijuesit patën qëllim të krijonin diçka që të inkurajonte njerëzit që të ndërtojnë ura komunikimi.

Ronald Rael, një profesor i arkitekturës në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley dhe Virginia San Fratello, një profesoreshë e asociuar e dizajnit në Universitetin Shtetëror San José, patën idenë e instalacionit pas aktit të vitit 2006 i cili vendosi ndërtimin e një kufiri të gjerë.

Arsyeja e veçantë pse këto shilarëse fituan çmimin

Arsyeja e veçantë pse këto shilarëse fituan çmimin

Arsyeja e veçantë pse këto shilarëse fituan çmimin

Ata thanë se shpresojnë që modeli të ndihmojë njerëzit të rivlerësojnë efektivitetin e kufijve dhe të inkurajojnë dialogun dhe jo ndarjen.

"Unë mendoj se është bërë gjithnjë e më e qartë me ngjarjet e fundit në vendin tonë se ne nuk kemi nevojë të ndërtojmë mure, ne kemi nevojë të ndërtojmë ura," tha San Fratello.

Arsyeja e veçantë pse këto shilarëse fituan çmimin

Muri i kufirit u bë një çështje e diskutuar gjatë udhëheqjes së Donald Trump, megjithatë dizajnerët theksojnë se George W. Bush dhe Barack Obama ndërtuan barriera të mëdha dhe dëbuan mijëra njerëz.

"[Trump] vrapoi në një platformë për të thënë se ai do të ndërtonte një mur a thua se erdhi një shpëtimtar për të ndërtuar një mur, por në fakt dy të tretat e murit ishin ndërtuar tashmë," shtoi Rael.

Videot e njerëzve që luajnë me njëri-tjetrin përtej kufirit u bënë virale në korrik 2019. Ngjyra rozë erdhi si frymëzim nga përkujtimoret e Ciudad Juarez, Meksikë, kushtuar grave të vrara.

 

MOS I HUMBISNI