Bota

7 mistere të çuditshme, për të cilat shkenca s’ka ende një shpjegim!

Shkruar nga Anabel

14 Janar 2021

7 mistere të çuditshme, për të cilat shkenca s’ka

Bota është e mbushur me qindra mistere të pazgjidhura. Për disa prej tyre, studiuesit po punojnë dhe disa të tjera, deri tani mbeten një enigmë:

#1 - Monolitet misterioze me origjinë të panjohur

7 mistere të çuditshme, për të cilat shkenca s’ka

Këto 2 monolite metali u zbuluan në vende të ndryshme në nëntor, 2020. Askush nuk ka marrë përgjegjësi për vendosjen e tyre. Pavarësisht nëse është një lloj instalacioni pop-art apo diçka me origjinë jashtëtokësore, ajo ka ngjallur interes dhe debat të madh në të gjithë planetin.

#2 – E kaluara tropikale e Antarktidës

7 mistere të çuditshme, për të cilat shkenca s’ka

Antarktida është e njohur si kontinenti më i ftohtë dhe më i largët në botë. Është vërtet e panatyrshme të imagjinohet si një vend tropikal.

Megjithatë, kjo është pikërisht ajo që tregojnë zbulimet e fundit të fosileve dhe pyjeve tropikale. Disa prej mbetjeve të fosilizuara të mbledhura në ishullin James Ross në Gadishullin Antarktik datojnë që prej 71 milion vjet më parë dhe mund të jenë provë për këtë.

#3 - Qytetërimi i humbur në shkretëtirën “Kalahari”

7 mistere të çuditshme, për të cilat shkenca s’ka

Në fund të shekullit të 19-të, pati dëshmitarë për zbulimin e një civilizimi të zbuluar nën rrënojat e humbura.

Ky zbulim i pretenduar ngjalli interes të madh në mesin e eksploruesve të kohës. Ekspedita të shumta janë nisur në kërkim të qytetit të humbur, megjithatë, asnjë nuk ishte i suksesshëm.

#4 - Gdhendjet antike që janë “larë” nga bregdeti i Meksikës

7 mistere të çuditshme, për të cilat shkenca s’ka

Origjina, si dhe kuptimi i gdhendjeve, ende nuk është deshifruar, pasi ato datojnë shekuj më parë. Kjo lë një potencial të madh për gjuetarët e misterit të sotëm për të lënë gjurmët e tyre në histori dhe për ta zgjidhur këtë enigmë të ditëve moderne.

#5 - Gjurmët e një krijese gjigante në një tempull sirian

7 mistere të çuditshme, për të cilat shkenca s’ka

Tempulli Sirian Ain Dara është i famshëm, ndër të tjera, për disa gjurmë të mëdha gdhendura në të gjithë hyrjen e tij.

Madhësia e gjurmëve të këmbëve është 3 herë më e madhe se ajo e një këmbe njerëzore, por është e diskutueshme nëse janë nga një gjigant, një njeri apo një kafshë.

#6 – Sfera guri në Kosta Rika

7 mistere të çuditshme, për të cilat shkenca s’ka

Këto monumente gjigante të sferës prej guri janë puna e një civilizimi para-kolumbian.

Sipas arkeologut që i gjeti këto gurë, ato ishin gdhendur duke përdorur gurë të tjerë më të vegjël.

Disa jo-ekspertë madje spekulojnë se këta gurë janë përdorur për qëllime astronomike. Qëllimi i tyre i vërtetë është akoma një mister sepse civilizimi që i bëri këto sfera u zhduk shumë kohë më parë.

#7 - Gobekli Tepe

7 mistere të çuditshme, për të cilat shkenca s’ka

Arkeologët zbuluan një vendbanim në Turqi, të quajtur Gobekli Tepe, që duket të jetë një tempull. Kjo mund të jetë një shenjë se njerëzit në të vërtetë filluan të ndërtojnë tempuj shumë më parë se të fillonin të vendoseshin në qytete të përhershme. Gobekli Tepe ka shtylla guri me skena të gdhendura të kafshëve, që datojnë në mijëvjeçarin e 10 para erës sonë dhe kjo e bën atë tempullin më të vjetër.

7 mistere të çuditshme, për të cilat shkenca s’ka

Burimi: NPR, Bright Side

MOS I HUMBISNI