Mendja

Frikë nga vetmia, refuzimi dhe braktisja: Shenjat e çrregullimit DPD të personalitetit

Shkruar nga Anabel

24 Dhjetor 2020

Frikë nga vetmia, refuzimi dhe braktisja: Shenjat e çrregullimit DPD

Çrregullimi i personalitetit vartës (DPD) është një çrregullim që karakterizohet nga një paaftësi për të qenë vetëm. Njerëzit me DPD zhvillojnë simptoma të ankthit kur nuk janë pranë të tjerëve. Ata mbështeten te njerëzit e tjerë për rehati, siguri, këshilla dhe mbështetje. Dallimi është se njerëzit me DPD kanë nevojë për siguri nga të tjerët për të funksionuar.

Shkaqet dhe simptomat e DPD

Një gjendje duhet të përfshihet në një nga grupet e mëposhtme për t’u klasifikuar si çrregullim personaliteti:
A: sjellje të çuditshme
B: sjellje emocionale dhe jo të rregullta
C: sjellje të shqetësuara, nervoze

DPD i përket grupit C. Shenjat e këtij çrregullimi përfshijnë:

- nevojë për t’u mbështetur te miqtë ose familja për vendimmarrje
- nevojë për siguri
- lëndim nga mosmiratimi
- ndjesi izolimi dhe nervozizmi kur janë vetëm
- frikë nga refuzimet
- ndjeshmëri e madhe ndaj kritikave
- tendencë për të qenë naiv/e
- frikë nga braktisja

Njerëzit me DPD të kërkojnë siguri të vazhdueshme. Ata tëndihen të shkatërruar kur ndërpriten marrëdhëniet dhe miqësitë.

Kur është vetëm, një person me DPD mund të përjetojë:

- nervozizëm
- ankth
- sulme paniku
- frikë
- mungesë shprese

Mbetet e panjohur se çfarë i bën njerëzit të zhvillojnë DPD. Sidoqoftë, ekspertët përmendin si faktorët biologjikë ashtu edhe faktorët e zhvillimit.

Cilët janë faktorët e rrezikut?

Disa faktorë rreziku që mund të kontribuojnë në zhvillimin e këtij çrregullimi përfshijnë:
- histori neglizhence
- edukim abuziv
- të qenit në marrëdhënie të gjatë abuzive
- të pasurit prindër të rreptë
- histori familjare të çrregullimeve të ankthit

Si diagnostikohet DPD?

Një psikiatër ose psikolog zakonisht diagnostikon DPD. Ata marrin parasysh simptomat, historinë dhe gjendjen mendore gjatë diagnozës. Diagnostikimi fillon me një histori të hollësishme të simptomave.

Artikuj të rekomanduar:

Burimi: Healthline

MOS I HUMBISNI