Cover Story

11 gjërat që do të ndryshojnë në jetën tone në 2021

Shkruar nga Anabel

24 Dhjetor 2020

11 gjërat që do të ndryshojnë në jetën tone

Parashikimet e Marian Salzman, zv.Presidente e Komunikimit ne Philip Morris

Si një kontribuese dhe në Forbes CMO Network, ekspertja amerikane e komunikimit, Marian Salzman, është e njohur për identifikimin e trendeve të stilit tonë të jetesës, kohë para se të shfaqen.

Në 2019 titulli i raportit për trendet ishte "Kaosi - Normaliteti i ri" dhe parashikoi që 2020 do të ishte një vit plot sfida. Kriza e koronavirusit dhe pasojat në jetën tonë, treguan se parashikimet ishin të sakta.

Gjatë muajit të fundit të 2020, ajo prezantoi 11 gjërat që duhet të presim të ndryshojnë gjatë 2021.

1. Zoom in & Zoom out

Pritshmëria e parë: forcimi i "vendores". Parashikohet të përqendrohemi më shumë në mjedisin tonë të afërt - duke filluar me jetën e përditshme profesionale deri te marrëdhëniet private dhe reflektim shpirtëror.

2. Përzierja e kohës dhe hapësirës

Trendi i dytë: rikonceptimi i "orëve të punës". Sipas Salzman, kriza e koronavirusit na bëri të kuptojmë se puna klasike e zyrës me oraret 9 me 17 po hiqet gradualisht. Fleksibilitetit të orëve të punës është një trend pozitiv, pasi më shumë fleksibilitet na lejon të kombinojmë më mirë stilet e jetës private dhe profesionale. Madje gjithnjë e më shumë kompani do të kalojnë në një javë katër-ditore pune.

3. Një kthim tek "Ne"

Një ndjenjë të re komuniteti në vitin 2021. Kriza e koronavirusit po na bën të ripërcaktojmë marrëdhëniet tona shoqërore. Faktori vendimtar këtu janë përvojat e izolimit. Për më tepër, krijohet një formë e re e lidhjes përmes opsioneve të komunikimit virtual. Fjalë kyçe: Takime në Zoom me familjen ose seancat virtuale të pas punës.

4. Realja bëhet joreale/jorealja bëhet reale

Boomi i dixhitalizimit i shkaktuar nga pandemia: Njerëzit gjithnjë e më shumë do të kërkojnë zgjidhje inteligjente për të bashkuar më mirë këto dy botë në të ardhmen. Një aspekt përfshin që ne duhet të merremi më shumë me "detoksin dixhital" (qëndrimi larg pajisjeve elektronike dhe internetit).

5. Dronët dhe robotët

Automatizimi I ekonomisë dhe punës sonë. Pandemia na ka treguar dobësitë e faktorit njerëzor. Në të ardhmen, robotët do të marrin gjithnjë e më shumë aktivitete me rrezik të lartë në mënyrë që të minimizojnë rreziqet e dështimit njerëzor.

6. Qëndrimi: Gjithmonë gati

Do t'i kushtojmë më shumë vëmendje "rezistencës" në kohë krize. Salzman flet për "mentalitetin bunker" i cili na shtyn të marrim masa paraprake në raste emergjencash. Kjo përfshin kujdesin për gjërat e domosdoshme, të tilla si ushqimi ose produktet mjekësore - dhe shtrihet në një formë të re të mentalitetit DIY (bëje vetë).

7. Ripërcaktimi i asaj që është thelbësore

Ripërcaktimi I nevojave tona themelore. Fjalë kyçe: Hierarkia e nevojave të Maslow. Në kohën e krizës nga pandemia, ne u bëmë të vetëdijshëm se aksesi në internet nuk është më një luks, por një gjë thelbësore, në mënyrë që të jemi në gjendje të jemi pjesë e jetës shoqërore dhe ekonomike.

8. Shpëtuar nga interneti - Vlerësimi i kostove të zakoneve në internet

2020 gjithashtu na e bëri të qartë se ne mund të "transferojmë" shumë fusha të bashkëjetesës sonë shoqërore në botën dixhitale - nga telemjekësia në takime virtuale. Megjithëse do të bëhemi shumë më të vetëdijshëm për humbjen e teknikave kulturore tradicionale si gatimi ose tregimi i historive para gjumit për fëmijët tanë.

9. Korporatat si agjentë ndryshimesh

Rritja e bashkëpunimit midis sektorit publik dhe atij privat. Prandaj, në të ardhmen qeveritë gjithnjë e më shumë do të mbështeten te puna me kompanitë private për të gjetur zgjidhje në kohë krize. Kjo vlen si për krizën e koronavirusit, ashtu edhe për atë klimatike.

10. Vendi i rimendimit

Ripërcaktimi i zonave urbane dhe rurale. Në të ardhmen, metropolet do të kenë funksione të reja për shkak të "punës në distancë". Qytetet do dominohen më pak nga hapësirat tregtare ose udhëtarët. Kjo krijon hapësira të reja që mund të përdoren për zona të gjelbërta, për shembull. Përveç kësaj, zonat rurale gjithnjë e më shumë do të kujdesen për të mirëpritur punonjësit, të cilët do të punojnë kudo për shkak të dixhitalizimit dhe mënyrave të reja të punës.

11. Koha për të bërë paqe me pasigurinë

Më në fund, në raportin e saj, Marian Salzman shpjegon se civilizimi njerëzor është karakterizuar gjithmonë nga "pasiguria". Në vitin 2020, megjithatë, ne u ballafaquam me fakte të reja në lidhje me vlerësimin e rrezikut. Në të ardhmen, kjo do të rezultojë në përpjekjen për të krijuar stilin tonë të jetës në mënyrë më të pavarur. Ne gjithashtu do të përpiqemi të ulim varësinë nga sistemet e mëdha.