Planeti

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht, për të ruajtur mjedisin

Shkruar nga Anabel

1 Dhjetor 2020

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Në botën moderne, është e vështirë të gjesh një person që nuk ka dëgjuar kurrë për minimalizmin.

 Thënë thjesht, minimalizmi është një mënyrë jetese, qëllimi i së cilës është të kemi sa më pak gjëra të jetë e mundur, vetëm ato që janë vërtet të nevojshme ose që na bëjnë vërtet të lumtur.

Minimalizmi mund të miratohet si një mënyrë për të treguar se ne kujdesemi për planetin tonë, sepse blerja e më pak gjërave ose blerja e gjërave me cilësi të lartë çon në zvogëlimin e sasisë së mbeturinave që prodhojmë, dhe kujdesin për shëndetin dhe mjedisin tonë.

Në këtë kontekst, por jo vetëm, ka disa gjëra që ju mund të bëni për të mbrojtur mjedisin dhe për të dhënë kontributin tuaj në përmirësimin e tij.

Nëse s’jeni tipi minimalist, nuk ka problem, disa prej këtyre gjërave mund t’i bëni edhe ju:

#1 – Enë qelqi në vend të atyre plastike

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Qelqi është padyshim material më i sigurt dhe më ekologjik se plastika. Enët e qelqit janë më të qëndrueshme, dhe, ndryshe nga ato plastike, ato janë të mira si për temperaturat e ulëta, ashtu edhe për ato të larta. Përveç kësaj, ju mund të ruani çdo ushqim në enë, të gatuar, të papërpunuar, të ëmbël dhe të thartë. Ato mund të lahen më mirë në pjatalarëse dhe të përdoren në furra.

#2 – Mos përdorimi i pajisjeve të ndryshme në kuzhinë

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Shumicën e kohës, nuk kemi nevojë për shumë gjëra për të gatuar ushqim: një sobë, një furrë, një furrë me mikrovalë. Sigurisht, disa njerëz nuk mund të jetojnë pa theksën e tyre të preferuar të bukës apo pa pajisjet që bëjnë waffles, por këto pajisje, së bashku me shumë të tjera, në pjesën më të madhe të kohës, thjesht zënë raftet.

Ju mund të kurseni para dhe hapësirë ??nëse blini gjërat që ju duhen vërtet në vend të një makinerie që përgatit kosin, për shembull.

#3 – Këpucët

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Ky është saktësisht shembulli i blerjes së diçkaje të shtrenjtë një herë, për të kursyer para në planin afatgjatë. Ju nuk keni nevojë për ato sandalet e bukura, por aspak cilësore, që do i vishni vetëm tre herë në jetën tuaj. Është shumë më mirë të kesh disa palë këpucë për qëllime të ndryshme, si këpucë, çizme, atlete dhe sandale. Do t'i përdorni këto këpucë për një kohë të gjatë.

#4 – Enët/Pjatat

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Qëllimi i minimalizmit është të keni vetëm numrin e nevojshëm të gjërave. Kjo do të thotë se ju nuk ju duhet një set prej 40 pjatash “në rast se keni mysafirë” ose një set filxanësh më shumë. Mos blini gjëra që nuk ju duhen vërtet. Thjesht blini pjatat që përdorni çdo ditë. Për shumicën e situatave, kjo do të jetë e mjaftueshme.

#5 – Çantat

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Në botën moderne, një çantë nuk është një pajisje shtesë dekorative, por një gjë absolutisht e nevojshme. Sidoqoftë, herë pas here, numri i madh i çantave të ndryshme është më shumë një problem. Ashtu si këpucët, është më mirë të keni 2-3 çanta për qëllime të ndryshme. Ato duhet të jenë me cilësi të mirë dhe të besueshme.

#6 – Çaj gjetheje në vend të çajrave me bustina

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Edhe bustinat e çajit përmbajnë mikropjesëza plastike. Nëse vërtet nuk ju pëlqejnë gjethet e çajit në filxhanin tuaj, mund të blini një sitë metalike. Thjesht vendosni gjethet në të dhe pini të qetë çajin tuaj.

#7 – Produktet e bukurisë

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Ju ende mund të përdorni produkte bukurie me cilësi të mirë, por është më mirë të kufizoheni në minimumin absolut. Kremra, kremra dhe produkte të tjera duken shumë mirë nëpër dyqane, por a na duhen vërtet të gjitha? Nuk ndihmojnë kuletat tona dhe në disa raste, mund të dëmtojnë edhe lëkurën.

#8 – Brisqet

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Një brisk klasik është, sigurisht, shumë më i shtrenjtë se një alternativë plastike, por është gjithashtu më i qëndrueshëm dhe juve ju duhet vetëm të zëvëndësoni pjesën e sipërme. Këto brisqe zakonisht janë prej çeliku që nuk ndryshket dhe lahen lehtë.

#9 – Sfungjer dushi i përbërë me materiale natyrale në vend të plastikës

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Kur zgjidhni një sfungjer dushi, sigurohuni që të blini një të përbërë nga materiale natyrale. Këto materiale janë të sigurta për shëndetin tuaj dhe të thjeshta për t'u përdorur.

#10 – Letra mbështjellëse

10 gjëra prej të cilave mund të heqim dorë lehtësisht,

Zëvëndësimi i letrës mbështjellëse plastike është një nga zëvëndësimet më të mira dhe miqësore ndaj mjedisit.

Artikull i rekomanduar: 

Burimi: University of Toronto, Bright Side

MOS I HUMBISNI