Mendja

Makthet dhe ëndrrat shqetësuese të koronavirusit: Ç’duhet të dini

Shkruar nga Anabel

24 Tetor 2020

Makthet dhe ëndrrat shqetësuese të koronavirusit:
“Red Lamb"/ Photo Courtesy: Deirdre Barrett

Nëse ju ndodh të zgjoheni më shpesh duke menduar, "Kjo ishte një ëndërr e çuditshme", mund të jetë faji i stresit të ngjarjeve aktuale.

“Duke qenë se shumë ngjarje të paparashikueshme kanë ndodhur gjatë muajve të fundit, nuk është për t'u habitur që shumë njerëz po përjetojnë ëndrra të çuditshme. Shumica e njerëzve nuk kanë pasur pothuajse asgjë në dorë mbi mënyrën se si është përhapur pandemia dhe si ka ndikuar në jetën e tyre,” tha për Healthline Dr. Pavan Madan, një psikiatër i Komunitetit të Psikiatrisë, Kaliforni.

Madan tha se teksa njerëzit i kuptojnë dhe pranojnë rekomandimet për Covid-19, mendjes nuk i pëlqen të merret me gjëra që nuk mund t'i kontrollojë ose parashikojë, siç është pandemia. Të gjitha emocionet e shkaktuara nga këto ngjarje stresuese ripërtërihen gjatë gjumit.

“Ëndrrat janë një nga mënyrat se si mendja jonë përpunon emocione, veçanërisht emocione të forta, kështu që është e natyrshme të kemi makthe kur jemi të stresuar. Për shumicën e njerëzve, këto ëndrra ndalen kur stresi zhduket,” tha për Healthline Jennifer Martin, anëtare e bordit drejtues të Akademisë Amerikane të Mjekësisë së Gjumit (AASM).

AASM raporton se ëndrrat ndodhin kur një stimul i hasur në jetën reale transferohet në ëndrra. Për më tepër, kur modelet e gjumit ndryshojnë dhe njerëzit kanë më pak gjumë cilësor, ata mund të kujtojnë më shumë nga ëndrrat e tyre. Duke qenë se ëndrrat shpesh janë reflektim i të pandërgjegjshmes, ankthi luan një rol të rëndësishëm kur bëhet fjalë për ëndrrat shqetësuese, shtoi Madan.

“Edhe nëse nuk jemi duke e menduar me vetëdije, shumë njerëz janë të shqetësuar për një tjetër krizë të çuditshme që është përtej kontrollit të tyre. Është e mundur që mendjet tona tani janë duke thurur skenarë të mundshëm absurdë, ndoshta për të na përgatitur në rast se përballemi me një krizë tjetër,” tha ai.

Si të qetësoheni:

1 – Mos i mendoni gjatë; merrni frymë thellë dhe përpiquni të flini sërish.
2 – Ushqejeni trurin me imazhe pozitive.
3 – Kujdesuni për gjumin tuaj.
4 – Flisni për stresin dhe anthin aktual.

Artikuj të rekomanduar:

Burimet: Healthline, WebMD