Art & Libra

Publikime të fotove të vjetra (1800-1900): Burrat gay që guxuan të pozojnë në fshehtësi dhe rrezik!

Shkruar nga Anabel

17 Tetor 2020

Publikime të fotove të vjetra (1800-1900): Burrat gay që guxuan

Një libër i ri mbledh fotografi të romancës mashkullore gjatë një shekull,  me shumë imazhe të bëra fshehurazi në mënyrë që të dashuruarit të mos kapeshin. Koleksioni unik është botuar në 5 kontinente. Të gjitha fotografitë i përkasin koleksionuesve Nini-Treadwell.

Fotot janë realizuar në  Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe për pjesën më të madhe prej tyre, nuk ka një datë fikse.

Publikime të fotove të vjetra (1800-1900): Burrat gay që guxuan
Pa datë

Libri përfshin më shumë se 100 vjet histori sociale, duke pasqyruar modën e ndryshuar, modelet e flokëve dhe normat shoqërore, si dhe zhvillimin e fotografisë.

Publikime të fotove të vjetra (1800-1900): Burrat gay që guxuan

Gama e individëve të treguar është e gjerë, duke mbuluar burra të klasës punëtore të shekullit të 19-të, biznesmenë të veshur sipas modës, studentë në universitet dhe ushtarë e marinarë të të gjitha moshave, duke përfshirë kohën midis luftës civile të SHBA dhe luftës së dytë botërore e deri në vitet 1950.

Publikime të fotove të vjetra (1800-1900): Burrat gay që guxuan
Rreth viteve 1800 - Shënim nga pas: “McInturff, Steve Book, Delaware O.”

Shumica e këtyre imazheve janë bërë kur lidhjet homoseksuale ishin të paligjshme.

Publikime të fotove të vjetra (1800-1900): Burrat gay që guxuan
Rreth viteve 1900

Këtu janë dy të rinj të veshur mirë që ndajnë një çadër. Njëri po vendos një unazë martese në gishtin e tjetrit. 

Publikime të fotove të vjetra (1800-1900): Burrat gay që guxuan
Rreth viteve 1900

Ky çift vendosi një aparat fotografik në një komo përpara një pasqyre dhe fotografoi pasqyrimin. Ky imazh mund të jetë ‘selfie’ i parë i një çifti romantik meshkujsh.

Publikime të fotove të vjetra (1800-1900): Burrat gay që guxuan
Rreth viteve 1900 - “Në pasqyrë”

Autorët Hugh Nini dhe Neal Treadwell kanë kaluar mbi 20 vjet duke grumbulluar me përpikmëri fotografi të vjetra që dëshmojnë për dashurinë romantike midis burrave.

Publikime të fotove të vjetra (1800-1900): Burrat gay që guxuan

Publikime të fotove të vjetra (1800-1900): Burrat gay që guxuan
Shënim: "Cowboy Dance 'Stag', Tetor 1910"

Burimi: Guardian

MOS I HUMBISNI