Kafshë

Ja si personaliteti i qenit tuaj ndryshon me moshën

Shkruar nga Anabel

14 Tetor 2020

Ja si personaliteti i qenit tuaj ndryshon me moshën

Të gjithë adhuruesit e qenve e dinë që kafshët shtëpiake në moshë më të vjetër nuk janë njësoj si më herët, por pronarët shpesh nuk mund ta përcaktojnë saktë ndryshimet e personalitetit me kalimin e kohës.

Një studim i botuar të mërkurën në Scientific Reports u përpoq të hartojë këto ndryshime dhe zbuloi se ka disa tipare të personalitetit - të tilla si tërheqja ndaj përvojave të reja, dëshira për të eksploruar dhe dëshira për të vrapuar - që duket se ndryshojnë për shumicën e qenve me rritjen në moshë.

"I ngjashëm me njerëzit, personaliteti i qenit është i qëndrueshëm dhe i lakueshëm", tha autorja kryesore e studimit, Borbála Turcsán, një studiuese në Universitetin Eötvös Loránd në Budapest, Hungari. "Qentë që janë aktivë dhe kuriozë kur janë të vegjël do të mbeten aktivë dhe kuriozë kur të plaken, por vetëm në krahasim me qentë e tjerë. Personaliteti i një qeni ndryshon me kalimin e kohës, dhe, mesatarisht, çdo qen bëhet më pak aktiv dhe më pak kurioz kur plaket.”

Kur studiuesit krahasuan qentë, ata zbuluan se ata më aktivët dhe kureshtarët në provën e parë ishin akoma më aktivët dhe kureshtarët katër vjet më vonë, por që individualisht ishin më pak aktivë dhe kuriozë sesa kishin qenë më parë.

Burimet: NBC News, Scientific Reports