Social Buzz

Lucid Dreaming: Si të zgjedhësh ëndrrat që sheh natën!

Shkruar nga Anabel

18 Shtator 2020

Lucid Dreaming: Si të zgjedhësh ëndrrat që sheh natën!

“Lucid dreaming” është diçka që çdokush mund ta përjetojë të paktën një herë në jetën e tij. Megjithatë, të “ëndërrosh i kthjellët” (kuptimi i Lucid Dreaming), është një art i rezervuar për njerëz të veçantë.

Njerëzit që praktikojnë Lucid Dreaming pohojnë se zbatimet e tij në botën reale ofrojnë përfitime të mëdha, të tilla si zvogëlimi i ankthit apo rritja e krijimtarisë. Lucid Dreaming është përdorut gjithashtu për të ndihmuar në trajtimin e maktheve të përsëritura apo depresionit.

Edhe ju mund të mësoni se si “të endërroni kthjellët”, por kjo kërkon shumë praktikë. Sot, vlerësohet se vetëm 20% e njerëzve kanë arritur të zotërojnë ëndrra të kthjellëta.

Çfarë është ekzaktësisht Lucid Dreaming?

Një “ëndërr e kthjellët” është një ëndërr në të cilën ëndërruesi është i vetëdijshëm se po ëndërron. Numrat ndryshojnë, por midis 51% deri 82% e njerëzve raportojnë se kanë përjetuar një ëndërr të kthjellët të paktën një herë.

Në disa raste, praktika shkon përtej kësaj. Njerëzit mund të përdorin teknika të caktuara, në mënyrë që të ndikojnë trurin e tyre dhe të ëndërrojnë për një çështje apo ide të caktuar.

Për shembull, një person me ankth shoqëror mund të përdorë ëndrrën për të “luajtur” situata të ndryshme shoqërore, duke i lejuar vetes të praktikojë angazhimin me të tjerët dhe të shohë se asgjë e frikshme nuk do të ndodhë. Pasi të “praktikohet” në ëndrrën e kthjellët, ai mund të ndihet më i guximshëm, kur të jetë në të njëjtën situatë në botën reale.

Ka disa mënyra për të arritur të “ëndërroni kthjellët”, por për secilën prej tyre duhet të kërkoni detaje edhe më specifike dhe më shumë informacion, që t’i arrini ato më mirë:

1. Bëjeni dhomën tuaj të gjumit një ambient mikpritës për të ëndërruar

Mbani një dhomë sa më të errët, të freskët, shumë të qetë dhe të pastër!

2. Mbani një “ditar ëndrrash”

Në momentin që zgjoheni nga gjumi, çdo mëngjes, shkruani gjithçka që mbani mend nga ëndrra juaj. Ekzistojnë edhe aplikacione si Awaken, DreamKeeper, Dream Journal Ultimate, ku ju mund të ruani ëndrrat tuaja.

3. Njihni shenjat e ëndrrave tuaja

Rishikoni ditarin tuaj të ëndrrave rregullisht dhe kërkoni ndonjë model ose një lloj rregulli. A shfaqen herë pas here tema ose njerëz të caktuar? Këto mund të ofrojnë njohuri për llojet e çështjeve në të cilat është përqendruar psikika juaj e brendshme.

Sa më të vetëdijshëm të jeni për shenjat tuaja të ëndrrave, aq më shpejt do të jeni në gjendje të identifikoni kur jeni në një gjendje ëndrrash.

4. Kryeni kontrolle të realitetit (Reality Checks)

Kontrollet e realitetit ju ndihmojnë të konfirmoni nëse jeni zgjuar apo në gjumë. Ideja është ta mësoni trurin tuaj me idenë e identifikimit nëse ëndërroni apo jo, kështu do të jeni më të aftë për ta bërë këtë ndërsa jeni në gjumë.

5. Përdorni teknikën MILD

Teknika MILD qëndron për “Mnemonic Induction to Lucid Dreaming”. Çdo natë, ndërsa po bini në gjumë, përsëritni të njëjtën frazë me veten tuaj. Duhet të jetë përgjatë vijave të "Unë do ta di se po ëndërroj" ose diçka e ngjashme. Vazhdoni ta përsërisni këtë derisa të bini në gjumë.

Duke përsëritur këtë mantra, ju jeni duke inkurajuar trurin tuaj të jetë i vetëdijshëm kur filloni të ëndërroni, duke rritur kështu shanset tuaj për të pasur një ëndërr të kthjellët.

6. Provoni të ktheheni prap për të fjetur

Nëse ju ndodh të zgjoheni nga një ëndërr, qëndroni në shtrat ndërsa shkruani gjithçka që mbani mend në ditarin tuaj të ëndrrave. Pastaj, mbyllini sytë dhe provoni të ktheheni në gjumë, duke u përqëndruar në ëndërr. Luani ëndrrën në mendjen tënde, por këtë herë, imagjinoni se keni qenë të vetëdijshëm se po ëndërroni. Vazhdoni të përqendroheni në këtë, ndërsa flini përsëri në gjumë.

7. Luani video-lojëra

Nëse dëshironi të luani më shumë lojëra video, ja një justifikim i shkëlqyeshëm: Një studim i vitit 2017 zbuloi se lojërat e shpeshta me video shoqërohen me një aftësi më të mirë për të kujtuar ëndrrat tuaja, të kthjellta dhe të rregullta.

 Korrelacioni ka kuptim, pasi lojtarët e videos shpesh zhyten në një botë imagjinare, shumë të gjallë, ku ata kanë kontroll mbi lëvizjet e tyre dhe disa aspekte të komplotit.

Burimi: Tuck