Art & Libra

‘Nga veranda jote duket shtëpia ime’: Një rrëfim për dy botë, sa të ngjashme, aq edhe të ndryshme

Shkruar nga Anabel

27 Qershor 2020

‘Nga veranda jote duket shtëpia ime’: Një rrëfim

Një rrëfim për dy brigje, sa të njohura aq edhe të panjohura për njëra-tjetrën, për njerëz të ndryshëm, por në thelb të ngjashëm. Kështu mund ta përshkruajmë me një fjali librin e autorit shqiptaro-italian Elvis Malaj. “Nga veranda jote duket shtëpia ime” (Dal tuo terrazzo si vede casa mia) është vëllimi i parë me tregime i Malajt, ku në 12 tregimet dy botë ballafaqohen me njëra-tjetrën përmes gjuhës, botëkuptimit, emocioneve, traditës dhe risisë, të njohurës dhe të panjohurës.

Malaj rrëfen pa dorashka dhe pa klishe jetën e vërtetë të të rinjve shqiptarë në Itali dhe në Shqipëri; rrëfen për bullizmin, seksin, familjen, stereotipet, gëzimet, dhimbjet, jetën e zakonshme, mospërshtatjen dhe trazimin e emigrantit, por me një këndvështrim të ri dhe të freskët.

“Në tregimet e Malajt – sepse bëhet fjalë për tregime dhe ky më duket një tjetër arsye interesi – matet gjithë distanca mes ëndrrës dhe realitetit, dhe demonstrohet se ç’do të thotë “i huaj” qoftë në Itali, qoftë në Shqipëri,” thotë Luca Formenton, akademik, president i shtëpisë botuese “Il Saggiatore”.

“Largësia që përshkon jetën e personazheve të Malajt është e brendshme dhe shfaqet përmes cinizmit që, në të vërtetë, fsheh diçka të kundërt, pra vetminë e tij melankolike, të projektuar në kërkim të vendit që i takon në këtë botë,” shkruhet në Il Manifesto.

Elvis Malaj ka lindur në Malësinë e Madhe në 1990, por që në moshën 1-vjeçare është larguar drejt Italisë. Në tregimet e tij ka gjurmë të identitetit shqiptar, por nuk bëhen mbizotëruese.

Me përkthim të Beti Njumës, “Nga veranda jote duket shtëpia ime” vjen në shqip nga shtëpia botuese “Pegi”.

‘Nga veranda jote duket shtëpia ime’: Një rrëfim

MOS I HUMBISNI