Tiranë

Tiranë: Lagjja e parë në Europë e projektuar për t’u përshtatur me koronavirusin

Shkruar nga Anabel

3 Qershor 2020

Tiranë: Lagjja e parë në Europë e projektuar për

Dezeen, revista më prestigjioze në botë në lidhje me arkitekturën dhe dizajnin, ka publikuar një artikull ku trajton një projekt të studios italiane Stefano Boeri Architetti dhe kompanisë shqiptare të ndërtimit, SON-Group, të titulluar Tirana Riverside, në afërsi të lumit Lana, një projekt që synon t’u përgjigjet nevojave të koronavirusit.

Tiranë: Lagjja e parë në Europë e projektuar për

Tiranë: Lagjja e parë në Europë e projektuar për

“Kjo është lagjja e parë në Europë që është projektuar si një marrëveshje me qeverinë dhe autoritetet lokale për t’iu përgjigjur fazës së pas-pandemisë dhe për të përmbushur kërkesat e krizës aktuale,” u shpreh studio Stefano Boeri Architetti për Dezeen.

Tirana Riverside është një nga tre projektet e porositura nga Bashkisë së Tiranës ku do të ndërtohen banesa, zyra dhe dyqane. Me projektin, Stefano Boeri Architetti dhe SON-Group, kanë synuar të krijojnë një “lagje-qytet” që do të përfshijë teknologji, kopshte të gjera në çati dhe të tjera ndërtesa për të ndihmuar në parandalimin e përhapjes së koronavirusit.

Tiranë: Lagjja e parë në Europë e projektuar për

Tirana Riverside përmban hapësira të gjelbra të hapura për qytetarët, duke zvogëluar nevojën për lëvizje të gjata me automjet privat dhe duke favorizuar kështu uljen e emetimeve.

Banorët e Tirana Riverside do të kenë qasje te të gjitha shërbimet thelbësore brenda një distance të shkurtër. Përpos zyrave dhe banesave, do të ketë një shkollë dhe një qendër universitare. Çatitë e banesave do të jenë me kopshte dhe do të përdoren nga banorët.

Tiranë: Lagjja e parë në Europë e projektuar për

Parqet e gjera, për të cilat është kujdesur arkitektja Laura Gatti, do të jenë pjesë e zhvillimit. Bimët do të vendosen në fasadat e ndërtesave, çati dhe urat e këmbësorëve. Qëllimi i projektit është që të shmangë “rrëmujën” e krijuar në qytet dhe të përmirësojë hapësirat e gjelbra.

“Qytetet duhet të rizbulojnë hapësirat e hapura për të krijuar një të ardhme që i përshtatet ritmit të qytetit duke përmirësuar edhe hapësirat e gjelbra për një vend më të shëndetshëm që është në gjendje të tregojë interes për përgjegjësinë mjedisore,” thanë Stefano Boeri dhe Francesca Cesa Bianchi.

Stefano Boeri Architetti ka projektuar më parë edhe një “kullë pyjore” në Tiranë

Tiranë: Lagjja e parë në Europë e projektuar për

si edhe një “qytet pyjor” në Meksikë që përmban rreth 7.5 milionë bimë të vendit.

Tiranë: Lagjja e parë në Europë e projektuar për

Burimi: Dezeen

MOS I HUMBISNI