Social Buzz

Njerëzit në internet po marrin pjesë në sfidën ‘kontrollo privilegjin tënd’

Shkruar nga Anabel

3 Qershor 2020

Njerëzit në internet po marrin pjesë në sfidën

Një nga sfidat më të përhapura në TikTok është “put a finger down” dhe realizohet duke ulur një nga gishtat e dorës, në rast se përgjigjja ndaj një situate – e cila ka për qëllim të zbulojë “çmenduritë” që ka kryer dikush – është pozitive. Së fundmi, nxitur nga protestat kundër racizmit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, një përdoruese e TikTok, @boss_bigmamma, krijoi një sfidë të ngjashme duke e titulluar “check your privilege” (kontrollo privilegjin tënd).

Ajo tha për BuzzFeed se e realizoi sfidën duke u nisur nga eksperienca personale dhe duke patur qëllim që t’u mundësojë të tjerëve që të krahasohen me të. “E di që diskriminimi ndodh për shumë arsye, ndaj e vendosa ‘kontrollo privilegjin’ dhe jo ‘kontrollo privilegjin e të qenurit i bardhë’,” tha ajo.

Situatat lidhen me përballjen me racizmin në përditshmëri. “Ul një gisht poshtë nëse dikush ka ndërruar rrugën që të mos ndeshet me ju”, “Ul një gisht poshtë nëse dikush e ka shtypur ashensorin që të mos hipni edhe ju”, “Ul një gisht poshtë nëse keni frikë kur ju ndalon policia” janë disa nga situatat.

@emmegeee

##duet with @boss_bigmamma i can’t believe there are still people that think privilege doesn’t exist

♬ Check Your Privilege by Big Mamma - boss_bigmamma

Për të krijuar një tablo të qartë të racizmit, çifte të racave të ndyshme kryen sfidën bashkë.

MOS I HUMBISNI