Sot

Çfarë është ekzaktësisht Dita Ndërkombëtare e Grave

Shkruar nga Anabel

8 Mars 2020

Çfarë është ekzaktësisht Dita Ndërkombëtare
Studentët protestojnë në Barcelonë, 8 mars 2019

Sot, në gjithë botën festohet Dita Ndërkombëtare e Gruas. Jo vetëm që do të kremtohen arritjet e grave, por edhe do të vihen në dukje pengesat që hasin dita ditës. Nëse doni të përfshiheni ose të kuptoni domethënien, ja gjithçka që duhet të dini:

Kur filloi?

Edhe pse u njoh nga Kombet e Bashkuara në 1977, Dita e Gruas e ka zanafillën në fillim të shekullit të 20, kur nisën protestat për punë në Amerikën e Veriut dhe Europë. Gjatë Lufës së Parë Botërore, anëtarët e lëvizjes së grave në Rusi , festuan Ditën e parë të Gruas më 8 mars 1913 për të protestuar luftën. Një vit më vonë, në të njëjtën datë, gratë në gjithë Europën u mblodhën në tubime për solidaritet.

Çfarë është ekzaktësisht Dita Ndërkombëtare
Qindra gra marshojnë për të drejtën për të abortuar dhe barazinë në punë në Boston, 8 mars 1970.

Pas Luftës së Dytë Botërore, thuajse të gjithë shtetet filluan ta përdornin 8 marsin si ditën e të drejtave të grave. Më shumë se një shekull më vonë, më 8 mars mbahen evente dhe marshime të pafundme për të kremtuar arritjet e grave dhe për të luftuar për barazi.

Çfarë është ekzaktësisht Dita Ndërkombëtare
Më 8 mars 1917, mijëra gra protestuan në Petrograd për “Bukë dhe Paqe. Ky demonstrim i dha rrugë Revolucionit Rus.

Çfarë ndodh sot?

Kombet e Bashkuara po fokusohen në barazinë gjinore dhe të drejtat e gjithë grave dhe vajzave. Tema është: “Unë ja Barazia e Brezave: Të kuptojmë të drejtat e grave.”

“2020-a është një vit shumë i rëndësishëm për barazinë gjinore,” tha Phumzile Mlambo-Ngcuka, drejtoresha ekzekutive e UN Women. “Përfitimet e barazisë gjinore nuk i korrin vetëm vajzat dhe gratë, por të gjithë ata që do t’u ndryshojnë jetët nga një botë e drejtë që nuk shkel askënd.”

Burimi: CNN