Top List

6 vende për t’u vizituar sot në Tiranë, në ditën simbol të demokracisë

Shkruar nga Anabel

20 Shkurt 2020

6 vende për t’u vizituar sot në Tiranë, në ditën

Më 20 shkurt të vitit 1991, mijëra qytetarë, të nxitur nga greva e urisë e ndërmarrë nga studentët e dhjetorit, u dyndën për te busti i diktatorit Hoxha. Rënia e bustit shënoi asokohe fundin simbolik të diktaturës dhe vendosjen e demokracisë. Sot, 29 vite pas rënies së bustit të Enver Hoxhës, menduam t’ju risjellim në vëmendje disa vende që mund t’i vizitoni në Tiranë, si një pikëtakim mes të kaluarës dhe të tashmes.

6 vende për t’u vizituar sot në Tiranë, në ditën

Muzeu Historik Kombëtar

Në Muzeun Historik Kombëtar, ku ndodhen rreth 5.000 objeke që gjurmojnë historinë e popullit shqiptar, ndodhet Pavioni i Persekutimit Komunist. Ky pavion, i hapur më 1996-n, i është dedikuar gjenocidit komunist në periudhën 1944-1990. Pavioni përmban kryesisht fotografi dhe dokumente në lidhje me ngjarjet kryesore të atyre viteve dhe krijimin e organizatave politike nacionaliste dhe anti-komuniste.

Orari: Nga e marta në të shtunë, 10:00-17:00, të dielën 09:00-14:00.

Biletat: Biletë për vizitorët vendas dhe të huaj 500 lekë; Biletë grupi (+12 vetë) 400 lekë; Biletë e reduktuar 250 lekë; Biletë për fëmijë 12-18 vjeç dhe studentë 150 lekë; Për fëmijët 0-12 vjeç hyrja falas.

Adresa: Sheshi “Skënderbej”

6 vende për t’u vizituar sot në Tiranë, në ditën

Galeria Kombëtare e Arteve

Galeria Kombëtare e Arteve është institucioni më i rëndësishëm i arteve pamore në vend, ku ruhet koleksioni kombëtar duke filluar nga gjysma e dytë e shekullit XIX deri në ditët e sotme. Ndër të tjera, këtu ruhet edhe një koleksion i madh i pikturave dhe skulpturave të periudhës së Realizmit Socialist (1944-1990).

Orari: Nga e hënë në të dielë, ora 09:00-19:00.

Biletat: Biletat për të rritur 200 lekë; Biletat për të moshuar dhe studentët 100 lekë; Biletat për persona me nevoja të veçanta 100 lekë.

Adresa: Bulevardi “Dëshmorët e Kombit”

6 vende për t’u vizituar sot në Tiranë, në ditën

Bunk’Art 1

Bunk’Art 1 i dedikohet historisë së ushtrisë shqiptare komuniste dhe jetës së përditshme të shqiptarëve gjatë viteve të regjimit diktatorial. Të gjitha ekspozitat janë ngritur në bunkerin e diktatorit Hoxha në periferi të Tiranës.

Orari: Nga e mërkura në të dielë, ora 09:00-16:00

Biletat: Biletë individuale 500 lekë; Biletë e reduktuar 300 lekë (pensionistë, studentë, fëmijë deri në 16 vjeç)

Adresa: Rruga “Fadil Deliu” (pranë teleferikut), Tiranë

6 vende për t’u vizituar sot në Tiranë, në ditën

Bunk’Art 2

Bunk’Art 2 në qendër të Tiranës rindërton historinë e Ministrisë së Brendshme në Shqipëri që nga viti 1912 deri në 1991 dhe zbulon sekretet e Sigurimit të shtetit, policisë dhe gjithë strukturën e regjimit të Enver Hoxhës.

Orari: Nga e hëna në të dielë, ora 09:00-18:00

Biletat: Biletë individuale 500 lekë; Biletë e reduktuar 300 lekë (pensionistë, studentë, fëmijë deri në 16 vjeç)

Adresa: Rruga “Abdi Toptani”, Tiranë

6 vende për t’u vizituar sot në Tiranë, në ditën

Shtëpia me Gjethe

"Shtëpia e Gjetheve", që prej majit të 2017-s është kthyer në muzeun që përkujton dhe i rrëfen brezave të rinj dhe turistëve periudhën më të errët të vendit tonë. Dikur kjo godinë shërbeu për të strehuar për pak kohë Gestapon dhe gjithashtu ka qenë Selia Qendrore e Përgjimeve të Shërbimit Sekret nga viti 1944–1991. Sot, "Shtëpia e Gjetheve" përkujton dhunën dhe terrorin psikologjik që njerëzit  përjetuan gjatë regjimit komunist.

Orari: Nga e hëna në të dielë, 09:00-19:30

Biletat: Biletë individuale 700 lekë; Biletë e reduktuar 350 lekë (pensionistë, ish të përndjekur politikë, veteranët e lufrës, jetimët); Biletë familjare (dy ose më shumë vetë) 300 lekë; Biletë për studentët 210 lekë.

Adresa: Godina përballë kishës Ortodokse, Tiranë

6 vende për t’u vizituar sot në Tiranë, në ditën

Shtëpia studio Kadare

Interesante për t’u vizituar është edhe Shtëpia Studio Kadare, ku krijohet një ide për punën e Kadaresë gjatë dhe pas regjimit komunist.

Orari:  Nga e marta në të shtunë 09:00-19.00, e diel 10:00-17:00, e hëna pushim

Biletat: Biletë individuale 500 lekë; Biletë grupi (mbi 10 vetë) 300 lekë; Biletë familjarë (dy ose më shumë) 250 lekë; Biletë e reduktuar (pensionistë, veteranë, invalidë, ish të përndjekur 100 lekë; Biletë për studentët 80 lekë.

Adresa: Rruga e Dibrës, Pll.85, Shk.1, Kati i tretë

“Ata që harrojnë të shkuarën, janë të predispozuar ta përsërisin atë.” – George Santayana

MOS I HUMBISNI