Anabelizim

Çfarë është dhe a i duhet Shqipërisë kultura e anullimit?

Shkruar nga Anabel

9 Janar 2020

Çfarë është dhe a i duhet Shqipërisë kultura e

Në vendet perëndimore, sidomos në Amerikë, ekziston një lloj “kulture” që njihet përgjithësisht me termin kultura e anullimit. Jo pak herë, personazhe të famshëm janë përballur me kritika masive nga ndjekësit, të cilët reagojnë zakonisht me hashtagun #cancel duke nënkuptuar se një person (që në shumicën e rasteve është një personazh i famshëm) është i anulluar.

Çfarë është dhe a i duhet Shqipërisë kultura e

Kultura e anullimit është në një farë mënyre një formë bojkoti, e cila aplikohet mbi njerëz/institucione/organizata/lëvizje etj. të cilët kanë ndarë mendime dhe/ose sjellje të diskutueshme.

Përmes kulturës së anullimit, njerëzit kërkojnë të tërheqin vëmendjen ndaj sjelljeve dhe mendimeve që konsiderohen problematike. “Njerëzit e anulluar” privohen nga privilegje që mund t’i kenë pasur më parë. Për shembull, një aktor i njohur, pas një veprimi/mendimi fyes për një mori njerëzish, si pasojë e kulturës së anullimit nuk ftohet nëpër media, nuk merret në intervistë dhe karriera merr të tatëpjetën.

Sigurisht që efekti i kësaj forme “bojkoti” vlen për t’u diskutuar; ka pasur raste që është kthyer në të kundërtën e asaj që pritej, por kjo është tjetër çështje.

Në parim, mendoni se i duhet Shqipërisë kultura e anullimit? Votoni në sondazhin e mëposhtëm:

 

MOS I HUMBISNI