Muzika

Ja kush është juria e huaj e ‘Festivalit të Këngës’

Shkruar nga Anabel

19 Dhjetor 2019

Ja kush është juria e huaj e ‘Festivalit të

Këngët pjesëmarrëse këtë edicion të “Festivalit të Këngës” do t’i gjykojnë pesë anëtarë, dy prej të cilëve shqiptarë dhe tre të tjerët, nga komuniteti i Eurovision. Emrat e tyre u bënë të ditur vetëm pak më parë, në skenë, nga Alketa Vejsiu e cila do të shërbejë si moderatore e tre netëve.  

Vejsiu tha se i mësoi emrat e anëtarëve të jurisë vetëm pak momente para se të dilte në skenë, “për arsye konfidencialiteti.”

Që kur u njoftua drejtimi artistik i këtij festivali, pati aludime të shumta mbi fituesin. S’ishin të paktë ata që u shprehën të sigurt mbi fituesin, ende pa nisur gara. Ja që, juria me mazhorancë të huaj nuk i di këto thashetheme e nuk do të ndikohet.

Ja kush është juria e huaj e ‘Festivalit të
Dr. Mikaela Minga

Anëtarja e parë që u prezantua ishte Dr. Mikaela Minga, etnomuzikologe pranë Institutit të Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Arteve, Qendra e Studimeve Albanologjike, autore e disa librave, artikujve dhe eseve të botuara në median e shkruar. Dr. Minga ka një CV impresionuese që nuk mbaron kurrë, të cilën mund ta lexoni këtu.

Ja kush është juria e huaj e ‘Festivalit të
Christer Bjorkman

I dyti, suedezi Christer Bjorkman, këngëtar dhe producent televiziv. Ai ka përfaqësuar Suedinë në Eurovision në vitin 1992. Që prej vitit 2002, ai shërben si producent i Melodifestivalen, festivali që përzgjedh përfaqësuesin suedez në Eurovision.

Ja kush është juria e huaj e ‘Festivalit të
Dimitris Kontopoulos

I treti, greku Dimitris Kontopoulos, kompozitor i njohur grek, aktiv prej më shumë se 20 vitesh dhe i fokusuar në muzikën dance-pop. Ai ka kompozuar nëntë këngë pjesëmarrëse të shteteve të ndryshme në Eurovision, dy prej të cilave janë renditur në vendin e dytë e dy në vendin e tretë.

Ja kush është juria e huaj e ‘Festivalit të
Felix Bergsson

I katërti, Felix Bergsson nga Islanda. Bergsson ka gradë shkencore në praktikat e teatrit të avancuar. Ai angazhohet në kinematografi dhe teatër prej më shumë se dy dekadash.

Ja kush është juria e huaj e ‘Festivalit të
Rita Petro

Dhe së fundi Rita Petro, poete dhe bashkautore në 36 tekste shkollore të lëndës së Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe.