Shqipëria

Si të lehtësoni ankthin e fëmijëve pas tërmeteve

Shkruar nga Anabel

28 Nëntor 2019

Si të lehtësoni ankthin e fëmijëve pas tërmeteve

Të gjithë fëmijët janë të ndryshëm dhe mënyra si reagojnë ndaj situatave stresuese nuk është e njëjtë, sepse varet nga forca e lëkundjes, mosha, shpjegimi që iu është dhënë nga prindërit, ekspozimi në media etj. Në vijim shpjegohen disa nga shqetësimet e zakonshme të fëmijëve dhe mënyra si duhet reaguar nga prindërit, kujdestarët ose mësuesit.

Fëmijët ndihen konfuzë në lidhje me situatën: Jepini shpjegime të qarta sa herë që ju pyesin. Shmangini detajet që mund t’i frikësojnë. Korrigjojini informacionet që i dinë gabim në mënyrë që të mos jenë të hutuar për rrezikun. Mos ja trajtoni tërmetin si gogoli, por përshtatni me fjalë fëmijësh fenomenin natyror. Për shembull, mund t’u thoni: “Në fund të planetit tonë Tokë, ndodhen disa pllaka të mëdha si pllakat që kemi ne në shtëpi. Ato lëvizin dhe përplasen me njëra-tjetrën. Ndonjëherë përplasen pak fort dhe planeti dridhet.”

Fëmijët kanë frikë nga përsëritja e tërmetit: Ndihmojini të kuptojnë diferencën mes tërmetit dhe pasojës që ndodh më pas. Mos i gënjeni. Shpjegojini se mund të ketë të tjera lëkundje të lehta, por bëjini të ndihen të sigurt.

Fëmijët panikohen: Ndaloni me çdo kusht që të jenë në kontakt me mbulimin mediatik, pasi do të kenë më tepër frikë.

Fëmijët flasin gjatë gjithë kohës për tërmetin: Lejojini që të flasin për tërmetin; është mënyra e tyre për t’u shprehur. Nga ana tjetër, përpiquni t’i mbani të zënë me aktivitete, si lojrat dhe vizatimet.

Fëmijët shfaqin probleme me gjumit: Janë të larta mundësitë që të kenë ëndrra, makthe dhe frikë. Shpjegojini se ëndrrat e këqija janë normale dhe do të ikin. Bëjani të qartë që na ndodhin të gjithëve. Nëse e shihni të arsyeshme, flini me ta derisa të qetësohen.

Fëmijët ndryshojnë sjellje: Pas tronditjes fizike dhe emocionale, ndodh që ndryshojnë sjellje dhe bëhen më agresivë. Në fakt, është një sjellje e zakonshme, ndonëse shqetësuese. Bëni të mundur që fëmijët të jenë në kontakt me aktivitete kreative dhe argëtuese.

Fëmijët ankohen për dhimbje koke, stomaku, dhëmbësh etj: Zbuloni nëse kanë nevojë vërtet për vizitë te mjeku, ose në të kundërt është një mënyrë e tyre për më shumë vëmendje si pasojë e frikës. Sigurohuni që kanë fjetur, kanë pirë dhe kanë ngrënë mjaftueshëm.

Burimi: Psychological First Aid Operations Guide

MOS I HUMBISNI