Koment mbi komente

Njerëzit kanë të drejtë kur thonë se Tyga NUK e kopjoi Capital T

Shkruar nga Anabel

27 Tetor 2019

Njerëzit kanë të drejtë kur thonë se Tyga NUK e kopjoi

Aty nga fundi i shtatorit, më datë 20 saktësisht, Capital T u ngjit në skenën fantastike realizuar për koncertin e tij të parë në të tilla përmasa gjatë 10 viteve karrierë. Padyshim koncerti ishte ndryshe nga ç’ishim mësuar, bazuar te përkushtimi, niveli i produksionit dhe të tjera detaje. Ndoshta nisur nga suksesi i tij, Capital T qe i mendimit se Tyga kopjoi skenën e “Time Capsule”.

Njerëzit kanë të drejtë kur thonë se Tyga NUK e kopjoi
Tyga, majtas - Capital T, djathtas

Capital T, një ndër reperët më të suksesshëm shqiptarë, ka të drejtë të mendojë se sot, falë zhvillimit të internetit, edhe artistët me famë ndërkombëtare mund të frymëzohen/kopjojnë këngëtarët e tjerë nëpër botë, por duket se nuk është ky rasti.

Në një sondazh të Anabel, pjesa dërrmuese e njerëzve mendojnë se është thjesht rastësi dhe jo më kot.

Njerëzit kanë të drejtë kur thonë se Tyga NUK e kopjoi
Siç mund ta shihni, koncerti i Tyga-s, ku bie në sy T-ja gjigante në mes të skenës (njësoj si ajo e Capital T), ka ndodhur fillimisht më 22 shtator, vetëm dy ditë pas koncertit të Capital-it në Tiranë. Pra, sa të papërgjegjshëm mund të kenë qenë organizatorët e koncertit të Tyga-s për ta konceptuar dizajnin e skenës vetëm 1 ditë para?!

Njerëzit kanë të drejtë kur thonë se Tyga NUK e kopjoi

Së dyti, nuk është hera e parë që Tyga vendos shkronjat e emrit nëpër koncerte, ashtu siç nuk është hera e parë që një artist vendos një ose disa shkronja të emrit si dizajn në skenë.

Njerëzit kanë të drejtë kur thonë se Tyga NUK e kopjoi
Koncertet e Tyga-s: mars 2012, Omaha (m) dhe tetor 2019, Sydney (d)
Njerëzit kanë të drejtë kur thonë se Tyga NUK e kopjoi
Koncert i Madonna-s, korrik 2009

Së treti, vetë Tyga reagoi në postimin e Capital T duke thënë: “Nuk e kam parë kurrë skenën tënde. Mendjet e mëdha mendojnë njësoj.”

Njerëzit kanë të drejtë kur thonë se Tyga NUK e kopjoi

Shtojmë gjithashtu se vendosja e titullit të koncertit “Time Capsule” (që është përdorur më parë nga disa artistë për albumet e tyre) nuk na jep të drejtën të pretendojmë se Capital-i e kopjoi atë; mund të jetë rastësi (si skena e koncertit të Tyga-s) ose Capital T është frymëzuar diku, që në ditët e sotme është mëse normale.

Njerëzit kanë të drejtë kur thonë se Tyga NUK e kopjoi

Thënë kjo për të theksuar edhe njëherë që reperi është padyshim një ndër artistët më të talentuar shqiptarë, hitet e vjetra të të cilit dëgjohen ende sot, por nuk i takon Capital-it të “bërtasë” dhe të pretendojë se e kanë kopjuar, kur vetë e di që si ai si gjithë reperët e tjerë, shqiptarë dhe të huaj, nuk kanë dalë autentikë si reperë, por medoemos janë frymëzuar diku, qoftë në ritme, stil, veshje apo beats.

Në ditët e sotme, në një botë ku teknologjia ka sjellë mundësi të përbashkëta në shumë vende, zor se flitet më për origjinalitet. E nëse ka, me gjithë respektin për talentin e artisteve dhe artistëve shqiptarë, zakonisht tiparet themelore të rrymave botërore nuk vijnë nga trojet tona. Të paktën jo deri tani.