Art & Libra

Për herë të parë: Shpallen 2 fituesit e çmimit Nobel në Letërsi

Shkruar nga Anabel

10 Tetor 2019

Për herë të parë: Shpallen 2 fituesit e çmimit Nobel

Pas skandalit të vjetshëm, sot (e enjte, 10 tetor) u dhanë dy çmime Nobel në Letërsi. Çmimi Nobel për vitin 2018 iu dha autores polake Olga Tokarczuk “për imagjinatën narrative që ka kaluar kufijtë”.

Për herë të parë: Shpallen 2 fituesit e çmimit Nobel

Çmimi Nobel për Letërsi për vitin 2019 iu dha austriakut Peter Handke “për eksplorimin e përvojës njerëzore përmes gjuhës”.

Për herë të parë: Shpallen 2 fituesit e çmimit Nobel

Akademia Suedeze, themeluar në 1786-n, po përpiqet të rindërtojë imazhin pas skandalit të vjetshëm që nxorri në pah ngacmimet seksuale, zënkat e tmerrshme, konfliktet e interesit dhe sekretet që 18 anëtarët i mbanin njëri-tjetrit. Këta 18 anëtarë kanë mandate të përjetshme dhe konsiderohen si gardianët e kulturës në vend.

Poetja Katarina Frostenson ishte një ndër shtatë anëtarët e akademisë që u largua pasi bashkëshorti i saj, Jean-Claude Arnault, u akuzua si përdhunues dhe se kishte bërë publikë emrat e fituesve plot shtatë herë. Akademia nuk binte dakord mbi mënyrën si do të menaxhohej situata.

Për më shumë informacion mbi skandalin e vjetshëm, klikoni këtu.

MOS I HUMBISNI