Shkencë

Fusha magnetike e tokës do të kthehet përmbys: Shkencëtarët të tmerruar nga pasojat

5 Shkurt 2018

Fusha magnetike e tokës do të kthehet përmbys:

Duket si skenar i një filmi katastrofik: një fushë e padukshme me forcë magnetike, që mbron jetën në Tokë kundër rrezeve vrasëse kthehet mbrapsht. Shpërthimet e rrezatimit shkatërrojnë komunikimet tona satelitore dhe shkatërrohen lidhjet e energjisë elektrike në botë. Kaosi mbretëron. Rastet e kancerit të njeriut shumohen pasi rrezatimi i dëmshëm i diellit shkatërron ADN-në e njerëzve. Miliarda krijesa në të gjithë botën vdesin sepse aftësia e tyre për të emigruar dobësohet si pasojë e ndryshimeve në fushën magnetike të planetit tonë.

Në fund edhe vetë atmosfera e Tokës mund të hidhet tutje nga erërat e ashpra diellore, siç ndodhi shumë kohë më parë me planetin tonë motër, Marsin, kur fusha e tij magnetike u shpërnda.

Lërini kokoshkat mënjanë, sepse ky nuk është një film fantastiko-shkencor. Shkencëtarët druhen se diçka e tillë mund të ndodhë vërtet për shkak të një revolucioni të menjëhershëm në koren e Tokës.

Pajisjet e monitorimit të teknologjisë së lartë po tregojnë shenja të shumëfishta që polet magnetike të Tokës janë gati të rrokullisen, falë ndryshimeve në koren që mbështjell zemrën e planetit Tokë.
 
Nëse kjo ndodh, fusha magnetike e Tokës do të kthehet me kokë poshtë.
 
Ky ndryshim do të dojë mijëra vite për të përfunduar, mburoja magnetike mbrojtëse jonë jetësore do të bëhet shumë më e dobët - me pasoja potencialisht katastrofike.
 
Shkencëtarët parashikojnë se ajo mund të dobësohet deri në një të dhjetën e forcës së saj të zakonshme, duke zvogëluar rrënjësisht mbrojtjen e Tokës kundër rrezatimit dhe rrymave të grimcave të ngarkuara të energjisë, të quajtur era diellore.

Dëshmia nga gurët e lashtë tregon se ky ndryshim në fushën magnetike të botës ka ndodhur qindra herë në historinë e gjatë të planetit tonë. Nën kuvertën e ngurtë të Tokës është një shtresë e lëngshme hekuri që mbahet i shkrirë nga nxehtësia që del nga korja e planetit. Rrymat e fuqishme të kësaj mase metali veprojnë si një elektromagnet gjigand.
 
Kjo krijon një fushë force që zgjerohet dhjetëra mijëra kilometra në hapësirë ??dhe vepron si një mburojë energjie kundër rrezatimit të fuqishëm nga dielli. E gjithë jeta në Tokë varet nga kjo mburojë. Pa të, rrezet diellore thjesht do të shkatërronin ADN-në e brishtë që krijon kafshët dhe bimët.
 
Burimi: Daily Mail