KESHILLA PER BLERJET TUAJA
Anabelizim

Mësimi që morëm falë Ilir Metës

Shkruar nga Anabel

10 Qershor 2019

Sot, siç u bë me dijeni të shtunën e javës që lamë pas, Ilir Meta firmosi shfuqizimin e dekretit (nr.10928) për zgjedhjet vendore të 30 qershorit. 

Shënim: DEKRET m. Akt i shkruar i një organi të lartë të pushtetit shtetëror ose i kryetarit të shtetit, që ka fuqi ligjore. 

Në një kohë ku mbetet për t’u parë vazhdimësia e situatës së krijuar si dhe ndikimi i marrjes së vendimit në fjalë, të paktën e gjitha kjo ia vlejti për diçka që në fund të ditës, ka shumë më shumë rëndësi seç mund të mendoni. GJUHA SHQIPE!

Aktualisht po raportohet me shpejtësi zhvillimi më i fundit në vend dhe bashkë me të, paralelisht, edhe deformimi i gjuhës shqipe. Nëse jeni përditësuar me lajmet më të fundit, nuk mund të mos jua ketë zënë veshi fjalën “ç’dekretoj” apo “çdekretoj”.

Ideja konsiston në kryerjen e veprimit të kundërt të “dekretoj”.  Ç’është  e drejta, nisur nga rregullat drejtshkrimore të gjuhës shqipe, forma e saktë është zhdekretoj.

“Fjala e ditës “zhdekretoj” do shkruar me zh- dhe jo me ç-, as me ç me apostrofë (ç’). Rroftë presidenti, që na e rikujtoi rregullin e drejtshkrimit.” shkruan Elsa Skënderi Rakipllari, pedagoge në Departamentin e Gjuhës Shqipe.

Duhet të dini se marrin zh- ato fjalë që nisin me një bashkëtingëllore të zëshme (b, d, g, gj, v).

E nëse zhdekretoj ju duket po aq "e çuditshme" sa zhdoganoj apo zhgjakësohem mund fare mirë të përdorni anuloj. U anulua dekreti.

 

MOS I HUMBISNI