Shkencë

Fusha magnetike e tokës do të kthehet përmbys: Shkencëtarët të tmerruar nga pasojat

5 Shkurt 2018

Fusha magnetike e tokës do të kthehet përmbys:

Duket si skenar i një filmi katastrofik: një fushë e padukshme me forcë magnetike, që mbron jetën në Tokë kundër rrezeve vrasëse kthehet mbrapsht. Shpërthimet e rrezatimit shkatërrojnë komunikimet tona satelitore dhe shkatërrohen lidhjet e energjisë elektrike në botë. Kaosi mbretëron. Rastet e kancerit të njeriut shumohen pasi rrezatimi i dëmshëm i diellit shkatërron ADN-në e njerëzve. Miliarda krijesa në të gjithë botën vdesin sepse aftësia e tyre për të emigruar dobësohet si pasojë e ndryshimeve në fushën magnetike të planetit tonë.

Në fund edhe vetë atmosfera e Tokës mund të hidhet tutje nga erërat e ashpra diellore, siç ndodhi shumë kohë më parë me planetin tonë motër, Marsin, kur fusha e tij magnetike u shpërnda.

Lërini kokoshkat mënjanë, sepse ky nuk është një film fantastiko-shkencor. Shkencëtarët druhen se diçka e tillë mund të ndodhë vërtet për shkak të një revolucioni të menjëhershëm në koren e Tokës.

Pajisjet e monitorimit të teknologjisë së lartë po tregojnë shenja të shumëfishta që polet magnetike të Tokës janë gati të rrokullisen, falë ndryshimeve në koren që mbështjell zemrën e planetit Tokë.
 
Nëse kjo ndodh, fusha magnetike e Tokës do të kthehet me kokë poshtë.
 
Ky ndryshim do të dojë mijëra vite për të përfunduar, mburoja magnetike mbrojtëse jonë jetësore do të bëhet shumë më e dobët - me pasoja potencialisht katastrofike.
 
Shkencëtarët parashikojnë se ajo mund të dobësohet deri në një të dhjetën e forcës së saj të zakonshme, duke zvogëluar rrënjësisht mbrojtjen e Tokës kundër rrezatimit dhe rrymave të grimcave të ngarkuara të energjisë, të quajtur era diellore.

Dëshmia nga gurët e lashtë tregon se ky ndryshim në fushën magnetike të botës ka ndodhur qindra herë në historinë e gjatë të planetit tonë. Nën kuvertën e ngurtë të Tokës është një shtresë e lëngshme hekuri që mbahet i shkrirë nga nxehtësia që del nga korja e planetit. Rrymat e fuqishme të kësaj mase metali veprojnë si një elektromagnet gjigand.
 
Kjo krijon një fushë force që zgjerohet dhjetëra mijëra kilometra në hapësirë ​​dhe vepron si një mburojë energjie kundër rrezatimit të fuqishëm nga dielli. E gjithë jeta në Tokë varet nga kjo mburojë. Pa të, rrezet diellore thjesht do të shkatërronin ADN-në e brishtë që krijon kafshët dhe bimët.
 
Burimi: Daily Mail

MOS I HUMBISNI